Készüljön szervezetedről állapotfelmérés tetőtől talpig. Különös tekintettel a homociszteinre, ami egy aminosavból, a metioninból jön létre a táplálékkal bevitt fehérjékből. Ám, ha génhiba miatt a szervezet nem képes gyorsan lebontani, semlegesíteni a homociszteint, szintje megemelkedik és iszonyú pusztítást végez. Czeizel Endre genetikustól tudjuk, több születési rendellenesség okozója, de szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, az elbutulásban, a meszesedésekben, a trombózis, az infarktus, az agyi érkatasztrófa, azaz az agyvérzés létrejöttében. Számos interjúban elmondta a professzor, minden második magyar embernek okoz bajt ez a génhiba. Az orvosi gyakorlatban mégsem általános a homocisztein szint mérése. Jóllehet, ha tudná az ember, hogy nála fennáll a génhiba, képes lenne saját maga is csökkenteni a veszélyt. A folsav, a B2, a B6 és a B12 vitamin ugyanis méregteleníti a homociszteint. Czeizel Endre kidolgozta és szabadalmaztatta a vitaminnal dúsított liszt receptjét, így a lehető legegyszerűbben hozzájuthatnánk a “gyógyszerhez”. Csakhogy! Az üzletek közül manapság, ismereteim szerint, kizárólag a Tesco áruház kínál vitaminozott alapanyagokat, amiért dicséret illeti. Volt alkalmam a gyártó munkatársával beszélni, állította: a vitaminozott lisztet a kereskedők nem igénylik, akik viszont azt mondják: nem ismerik a terméket /A Tescot leszámítva természetesen/. Az egymásra mutogatás levét pedig mi isszuk meg. Nehezen érthető, pontosabban érthetetlen, ha a vitaminozott liszt segíthetne a születési rendellenességek és a halált hozó betegségek kivédésében, miért nem vásárolható meg Magyarország valamennyi élelmiszerüzletében?
Mit tehetsz, tehetünk ebben a helyzetben? Magad uram, ha szolgád nincsen alapon, magunknak kell úgy alakítanunk étrendünket, táplálkozásunkat, hogy a négy vitamin feltétlenül benne legyen. Tudnod kell, a dohányzás, a kávé, a zöldséget, gyümölcsöt nélkülöző étkezés növeli a homocisztein szintjét és ha ezt nem veszed figyelembe, életveszélybe sodorhatod magad.
Próbáld ki Dávid csicsókás céklasalátáját. Az alapötlet, a csicsóka és a cékla kombinálása – egy kedves doktornőtől származik, amit én tovább variáltam. Fogyaszthatod naponta, egy hónap után szünetet kell tartani. Különösen vashiánnyal, vérszegénységgel és ebből következően gyakori fejfájással küszködőknek ajánlható. A nőknek amúgy is pótolniuk kell vasveszteségeiket menses alatt és után. De jót tesz az érelmeszesedés, a magas vérnyomás ellen is. Vidéken a csicsókát általában elutasítják, mert a háborúra emlékezteti őket. Nem volt más, hát csicsókát ettek. A rossz emlékek igen erősen hatnak ma is, pedig a csicsóka májtámogató, vértisztító, vércukor- és vérnyomáscsökkentő, immunerősítő, béltisztító. Inulin tartalma miatt cukorbetegek is ehetik, és a székrekedésben szenvedőkön is segít. A saláta másik alapanyaga a természetes vasban gazdag cékla. Mivel a természetes vasat szinte maradéktalanul felhasználja a szervezet, kiegyensúlyozottá válhat vérképzésed, vasháztartásod, javulhat pajzsmirigyed működése, fokozódik ellenálló képességed és persze csökkenhet a szervezetre károsan ható homocisztein mennyisége.
Nos: tojás nagyságú csicsókát, ötven deka céklát, kis fej, lehetőleg lila hagymát, néhány gerezd fokhagymát alapos mosás, tisztítás után lereszelek. Az íz-orgia reszelt alma és kevés frissen reszelt torma hozzáadásával fokozható. Az alapanyagokat megszórom őrölt köménymaggal, jól összekeverem, és leöntöm salátalével. A salátalé igen egyszerű: evőkanálnyi kész mustárt felengedek forralás után lehűlt vízzel, vagy egyszerű csapvízzel, hozzáadom egy citrom levét, és egy evőkanálnyi, telítetlen zsírsavban gazdag, hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat. Alaposan összekeverem és tálalható.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: