túlélni az időt

Nálunk miért nem

      Éjszaka a londoni tudósító hangjára ébredtem, beszámolójából kiderült, arról vitatkoznak északon, kell-e vitaminozni a lisztet a magzatok védelmében. A támogatók az amerikaiakat hozzák fel példaként, ahol kötelező folsavval dúsítani a lisztet. Kár, hogy a tudósító nem tett említést Czeizel Endréről, mert az ő kutatásaira támaszkodva indított akciót Hillary Clinton és érte el, hogy kötelezővé tették a vitaminozást az Egyesült Államokban.             

      Másfelől feszegethette volna, nem csupán az amerikai magzatoknak és felnőtteknek tesz jót a folsavas liszt, hanem a hazaiaknak is. Tudom, gyógyszertárban kapható magzatvédő vitamin, de sokkal életvédőbb lenne, ha nálunk, idehaza a folsavon kívül a B2, a B6, és a B12 vitaminnal is kötelezően dúsítanák a lisztet, bárki hozzáférhetne bármelyik élelmiszert árusító üzletben, kicsiben és nagyban, persze elfogadható áron. Ahogy korábban már írtam, egy génpár meghibásodása minden második magyart károsan befolyásol, ezt közömbösíthetné a négy vitamin. Támadást indíthatnánk a homocisztein ellen.

      Vajon, Magyarországon miért nem kötelező…

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!