Valószínűleg időbe telik, amíg elkészülnek laboratóriumi leleteid és megrajzolhatod egészségügyi profilod, addig is ismerd meg a jól hasznosítható, hatékony, nélkülözhetetlen gyógynövényeket. Mindenek előtt tudnod kell, virágokból, levelekből, füvekből forrázással készíthetsz teát. Kérgekből, gyökerekből, fás részekből főzetet készíts. A hőre érzékenyeket nyolc-tíz órán keresztül langyos vízben áztasd, majd ha leszűrted, enyhén melegítsd fel. A zsurlófű teát kétféleképpen készítheted el. Főzetként a forrásban lévő vízhez kell adagolni a füvet, takard le az edényt, tartsd forrásban lassú tűzön három-négy percig. Amikor félrehúztad, keverd meg kétszer-háromszor és negyedórás várakozás után szűrd le. A másik lehetőség, hogy forrázással készíted el. Próbáld ki, számodra melyik megoldással hatásos a tea. Bárhogy is, elkortyolhatod. Érdemes idehozni Rápóti-Romváry tanácsát. Így szól: étvágyjavító teát a főétkezés előtt negyedórával, az emésztésserkentőt, a májra és az epére hatót étkezés után negyedórával praktikus fogyasztani. A vese- és hólyagjavítót naponta többször érdemes kortyolgatni, a köhögéscsillapítót is ugyanígy, de ez utóbbiból az ágyban szürcsölj. Ha netán cukorbeteg vagy, már reggel, éhgyomorra kezd és napközben folytasd a teázást.
Apróbojtorján: teája kitűnő üdítő. A herba különféle savakat, A-,B1- és K vitamint, illóolajat, cserzőanyagot, rutint, 12 százalék kovasavat tartalmaz. A kovasav növeli a szervezet ellenálló képességét. Külsőleg toroköblögető, énekesek számára majdnem nélkülözhetetlen, de gyulladások borogatására is használható. A tea légzőszervi- reumatikus-, vese-, máj-, és gyomorbetegség esetén ajánlott. Egy csésze tea naponta háromszor jótékony hatású a szívnagyobbodásban szenvedőknek. Ágyba vizelő gyermeknél érdemes teát és fürdőt is alkalmazni. Ha magad gyűjtőd a párlófűnek is nevezett apróbojtorjánt napos, száraz területről, feltétlen ügyelj arra, hogy forgalomtól, szennyező tevékenységtől távol szedd májustól július végéig.
Aranyvesszőfű: teája hatásos vese-, máj-, epe-, hólyagbetegségekre, reumás- és ízületi fájdalmakra, magas vérnyomásra. Enyhíti az érzelmi terheket, nehéz havivérzéskor is érdemes fogyasztani. Érerősítő rutin mellett szaponin, keserű anyag, nikotinsav és még kevés illóolaj is van benne.
Alma: elsősorban szívvédőnek tartják, valójában a szervezet őre, hiszen kalcium, kálium, vas, foszfor, cink, jód, szelén mellett még legalább 10 féle ásványi anyagot rejt magában. Almasav tartalma kimossa a húgysavat, köszvényesek, reumások bátran számíthatnak rá. Méregtelenít, frissít, segíti a vérkeringést, az emésztést, baktériumölő, támogatja a nyugodt alvást, illata nyugtató. Idegbántalmakkal küszködők naponta egyenek, mennyiségi korlát nélkül. Ma is alkalmazható recept, tűzdelj meg alaposan megtisztított 100-as szögekkel almákat, ne ijedj meg, a gyümölcs megfeketedik, azért másnap megeheted. Különösen vashiányosok, vérszegények alkalmazzák ezt az egyszerű megoldást, a hatás nem marad el. A gyümölcsben lévő pektin tisztítja a beleket, segíti a rendszeres székelést. Lehetőség szerint ne hámozd meg az almát, mert a héj értékes anyagokat rejt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: