túlélni az időt

Ráadás 3.

                         Bab: valószínűleg kevesen tudják, hogy a fehéres babhüvely értékes drog alapanyag. Aminosavakat, a máj létéhez feltétlenül szükséges, a koleszterinszintet szabályozó kolint és szilicium tartalmú kovasavat, C vitamint, kéksavat, káliumot, foszfort, cellulózt tartalmaz. Természetesen az ép, egészséges, száraz, üres hüvely jöhet szóba drog alapanyagként.

Teája vércukor-, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vizelethajtó.

                         Maga a paszuly, azaz a babszem, 50 százaléknyi keményítőt, gumit, folsavat, kevés nátriumot és sok magnéziumot, kalciumot, vasat, K-, C-, és a szénhidrát feldolgozásához szükséges B1 vitamint tartalmaz. A népi gyógyászat kelések érlelésére használja. A babot ízesítheted, fűszerezheted babérlevéllel, kakukkfűvel, borsfűvel, rozmaringgal, oregánóval./ Ha nem ismered ezeket a fűszereket, erős karakterük miatt azt javaslom, ne ess túlzásokba, inkább kevesebbet használj./ A sót praktikusabb a főtt babhoz adagolni. Általában levesnek, főzeléknek szokás nálunk elkészíteni a száraz babot. A magyar konyhában azonban helye van a vitaminban gazdag, könnyen elkészíthető és a húsok mellé jól tálalható babsalátának is.

                         Íme: harminc-harmincöt deka száraz fehér babot mosás és 24 órás áztatás után puhára főzök. Amíg kihűl, egy közepes fej salátát leveleire bontok és igen alaposan folyóvíz alatt megmosom. A levelekről óvatosan lerázom a vizet és kibélelek velük egy hőálló edényt. Tetszés szerinti mennyiségű paradicsomot vékonyra szeletelve ráteszek a levelekre, középre kupacolom a kihűlt babot. A főzőlébe egy kisebb fej megtisztított és szétnyomott fokhagymát, két evőkanálnyi hidegen sajtolt olívaolajat, csapott kávéskanál sót, két-három evőkanálnyi citromlevet teszek, összekeverem és ráöntőm a bab halomra, lehetőleg mindenhova kerüljön. Volt eset, hogy piros , indián babot használtam, azzal is igen finom a saláta. Talán “lágyabb” a mi fehér babunknál, de igen gazdag B1-,B2-,B3-,B5-,B6- vitaminban, emellett kálcium, élelmi rost, foszfor, magnézium, vas, cink és folsav is van benne.  

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!