túlélni az időt

Méreg a köbön

                          Sok évvel ezelőtt elsőként a Gyógyász című lap közölt “méreglistát”. Aztán mások is megtették. Mondhatni a helyzet csak rosszabbodott, mert a követhetetlen neveket, E számokat viselő ízfokozók, édesítők, tartósítószerek, színezőanyagok nem csökkennek, sokkal inkább szaporodni látszanak. Külön “misét” érdemelnének a géntechnikával módosított anyagok, például a lecitin, vagy a módosított keményítő, de említhető az aszpartám, a glutamát. Talán a nehezebben felismerhetőség kedvéért a nátriumglutamát akár hidrolizált fehérjeként, élesztőkivonatként, texturált fehérjeként, természetes ízesítőként, ízfokozóként és még vagy ötféle néven szerepelhet az összetevők sorában. Az sem kizárt, hogy egyetlen felsorolásban különböző néven többször is szerepel, vagyis nem tudható egyetlen termékben hány gramm, deka nátriumglutamát került. Nem tudni ez az “ártalmatlan” anyag a többihez hasonlóan, mikor éri el a szervezetben a kritikus pontot, miként hatnak egymásra, lehet, hogy új anyagok keletkeznek belőlük, amelyekről senki nem tud semmit, hatásuk pedig felmérhetetlen. A nátriumglutamát amúgy hat az agyra, elősegíti az elhízást, a Parkinson kór kialakulását. Az E 951-es számmal jelölt aszpartam az ember szervezetében allergiát okoz. Mégis, csak a parlagfüvet szokás szidni!

                           Alighanem úttörőnek számít a svájci Nestlé azóta, hogy 2006. február 2-án az Európai Szabványügyi Hivatalnál génmódosított kávécserje szabadalmaztatását kérte, hogy instant kávéporai még gyorsabban és alaposabban oldódjanak, adta hírül az újság.

                             Valamennyi “támadó” közlésére nincs mód, azt gondolom, erre nincs is szükség, mert aki szeretné elkerülni személyes katasztrófáját, annak új megoldásokat kell találnia. Mindenesetre fontosnak tartom néhány E szám közlését, a már említett írások alapján. Veszélyes az E 102, az E 110, az E 120, az E 124. Bélpanaszokat okoz az E 220, az E 221, az E 222, az E 223, és az E 224. Károsan befolyásolja a koleszterinszintet az E 320, és az E 321. Kimondottan erősen rákkeltő hatású az E 110, az E 123, az E 131, az E 142, az E 210-től az E 217-ig számozott tartósítószerek, az E 239, az E 250. Megnéztem számtalan készítményt, egyikből sem hiányzott az E 250, az erősen rákkeltő anyagot képző nátrium-nitrit. Az E 280-as számmal fedett propionsav patkányoknak rákot okoz, gondolom bennünket sem kímél. A B12 vitaminnak az E 200 ádáz ellensége. Idegeinket az E 311 és az E 312 is rombolja. A difoszfátokról, a polifoszfátokról csak annyit, a foszfát megakadályozza, hogy kálciumot vegyen fel a szervezet. Úgy is mondhatom, csontritkulást okoz. A “méreglistát” zárja az E 110 és az E 123, mindkettőt betiltották Amerikában és a Szovjetunió utódállamaiban. És itthon…?

                           Szívesen írnám, maradéktalanul kikerülhetők a “méreghordozók”, de mindannyian tudjuk, ez szinte lehetetlen, mert az E számok, az érthetetlen nevű anyagok átvették az uralmat az élelmiszeriparban. Hagyó nagymamám mindig azt mondta, minden rosszban van valami jó. Ennek a rossznak a hozadéka, hogy kreativitásra ösztönöz, engem, téged, valamennyiünket. Mindent összevetve, az élelmiszergyártás eldurvulását fordítsuk saját hasznunkra. Kevésbé fog fájni a fejünk, a szó szoros és átvitt értelmében is.

                           Rendkívül érdekes írást olvastam két szakembertől, kiderült: alaposan nézzük meg, mit is veszünk a szánkba, mert a “mérgek terjednek”. Idézet az írásból:”… a kutatók több tanulmányban is úgy találták, hogy a mesterséges antioxidánsok fogyasztása rákbetegeknél és erős dohányosoknál megrövidítik az élettartamot és elősegítik a daganatok kialakulását és kiújulását. Pl. a nőknél az emlődaganatok esetében is azt állapították meg, hogy a nagy dózisú mesterséges antioxidánsok ( C-vitamin, béta-karotin, niacin, szelén, Q10, cink) fogyasztása megrövidítik a betegek életét.” Arra nem tér ki  az írás, hogy mi tekinthető nagy dózisnak.

                           Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejteni az összeférhetetlenségről. Például sokan úgy akarják kikerülni a diétát, hogy koleszterincsökkentőt íratnak fel és változatlan erővel falják az étkeket, de nem biztos, hogy tudják, a grépfrút valamennyi változatát kerülniük kell, mert a gyümölcs megakadályozza a gyógyszer lebomlását, hatóanyaga felszaporodik a szervezetben, károsítva a májat. Említhető a másik gyakran felírt gyógyszer, a véralvadásgátló. Ez és a K-vitamint tartalmazó alapanyagok összeférhetetlenek, tiltó listára kell tenni zöldségeket, gyümölcsöket.

                            Ember legyen a talpán szerencsétlen májunk, hogy kivédje a támadásokat. “Buherált” élelmiszerek világából kilépve alapvető változásokra van szükség,  szánjuk el magunkat…

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!