Gyötörtek már testsúlyod, alakod miatt? Zavar, ha túlsúlyos vagy? Védd magad – növényekkel! Mindenek előtt ne terheld lelkedet, ne gondolj a kilóidra, ne akarj mindenáron fogyni. Ha nem gyötröd szervezeted, egészen egyszerűen megszabadulhatsz felesleges kilóidtól, könnyen lefogyhatsz, nem lesz szükséged diétákra, kapszulákra, tablettákra, mindössze arra ügyelj, hogy naponta legyen székleted, és kalkuláld be, hogy növényekkel hosszabb idő után jelentkezik az eredmény. Lehetőleg ne vacsorázz este hét óra után és szükséged lesz sétákra, úszásra vagy amihez kedved van. Találj örömet a mozgásban. Most bemutatok néhány növényt is, hogy segítségedre legyenek.
Ananász: zsírbontóként elősegítheti a fogyást. Jótékonyan hat a bélrendszerre és a tüdőre, tisztít, savtalanít. Emeli értékét cink és jód tartalma, de van benne bőven A-, és C-vitamin is. Tudnod kell, a konzervbe csomagolt ananász inkább káros, mint hasznos. Két okból. Részben azért, mert hőkezelt, emiatt savasít. Másrészt azért, mert dobozából alumínium oldódhat ki, ami károsítja a szervezetet.
Cseresznye: szárított szárából tisztító, fogyasztó, zsírosodást gátló teát lehet főzni. Alapanyagot beszerezhetsz a herba-boltokból. A gyümölcsben sok B-vitamin van, a B1-, B2-, B6 mellett niacin, pantoténsav, biotin, riboflavin és a születési rendellenességet is gátló folsav. Továbbá kalcium, foszfor, kobalt, kálium, nátrium és jelentős mennyiségű vas gazdagítja. A gyümölcs magas víztartalmú, méregtelenítő hatású. Ha van kerted, feltétlenül ültess fekete cseresznye fát.
Csicsóka: jó tulajdonságairól már írtam, előnyét elsősorban az inulin adja, összetett szénhidrát, amit a szervezet inzulin nélkül képes hasznosítani. Mellette szerves savak, B1-,B2-, C- vitamin, vas, cink, szilícium, foszfor, magnézium, kalcium, kálium, nélkülözhetetlen rostanyag, a koleszterin szintjét csökkentő pektin gazdagítja. A cukorbetegek fogyaszthatják. Nyersen is ehető, persze alapos mosás után. A kissé édeskés gumó sokféleképpen használható, levesbe, főzelékbe, sőt, kirántva önmagában is finom salátával. Serkenti a vastagbélben lévő hasznos baktériumok szaporodását, segítheti a bélflórát, javítja a közérzeted. A csicsóka a candida gomba ellensége, rosttartalma miatt felszívódás nélkül távozik, így fogyaszt, diétázóknak kifejezetten ajánlott. Gátolja a daganatképződést. Immunerősítő.
Igénytelen növény, akinek van kertje, feltétlenül “honosítsa meg”. Permetezni nem kell, elég egyszer-kétszer kapálni, nagyon meghálálja. Fagyra nem érzékeny. Alkalmanként annyi gumót érdemes kiszedni, amennyit éppen felhasználsz, mert könnyen romlik. Télire lereszelve, kis adagokban a fagyasztóba teheted. Márciusban kell vetni és októberben kezdheted kiszedni a gumókat. Nem kell minden évben újra vetni, mert a földben lévő “maradékból” ismét lesz termés. A csicsóka vegyszermentes gyógyító alapanyag. Arra azért ügyelj, hogy vegyszert igénylő zöldség mellé ne kerüljön, véletlenül se érje permetlé és tudnod kell, akár három méter magasra is megnő a szára.
Borsosmenta: friss forrázatú teaként, édesítés nélkül, éhgyomorra kortyolgatva igen hatásos élénkítő. Mentatea után bizonyosan nem kívánod a kávét. Serkenti az epeműködést, szabályozza az epeürítést, gátolja az erjedés kialakulását, megszünteti a kőképződést, a gyomor- és bélhurutot, étvágygerjesztő (ettől ne ijedj meg!), fertőtleníti az emésztőcsatornát, a húgyutakat, megnyugtatja az idegeket, oldja a menstruációs görcsöket, kitűnő gargarizáló szer, fejfájást csillapít. Melegen kortyolgatva és persze némi akarattal még a cigarettáról is leszoktat. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az értékesebb, nagyobb levelekben durván kétszázaléknyi illóolaj található, javarészt mentol, de van benne nikotin-, kávé-, és klorogénsav, valamint keserű- és cseranyag. A hajtások flavonoid tartalma fokozza a gyűlölt szabad gyökök elleni védelmet. Tudnod kell, tíz napos kúra után egy hetes szünetet kell tartani, mert kedvezőtlenül hathat a szívre, keverékben, más gyógynövénnyel, teaalapanyaggal kombinálva akár két hónapig is iható, de 60 nap leteltével akár egy hónapos szünetet is tarthatsz.
A borsosmenta dugványozással, tőosztással szaporítható, nyolcvan centi magasra is megnőhet, nagy edényben erkélyen nevelheted. Nem fagyérzékeny. Júliustól nyílnak a virágai, gyűjtésre június, július, augusztus hónap a legalkalmasabb. A leveleket szellős, naptól védett helyen szárítsd meg. A friss mentalevelek távol tartják a lakástól a legyeket és az egereket.
Ha elszántad magad, további segítő növényeket találsz a ráadás sorozatban. Meglátod, ha nem is gyorsan, de sikeresen le tudsz fogyni, ha egyáltalán szükséged van rá.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: