Gyógyszeresek kizárólag orvos-természetgyógyász segítségével álljanak át a gyógynövényes kezelésekre. Részletesen beszéld meg az átmenetet, miként haladj lépésről lépésre. Addig is ismerkedj a növényekkel, számosat használhatsz fűszerezésre vagy éppen a termést, teszem azt, sütéshez.
Dió: rendkívül értékes, mégis csak a termést szokás hasznosítani. Nagyon finom a levéltea, amellett vértisztító, étvágyjavító, csökkenti a magas vérnyomást, a székrekedést, az emésztési zavarokat, a gyomor- és bélhurutot, de a bélférgeket sem “tűri”. Valószínűleg cukorbetegségben, sárgaságban is hatásos. A levél forrázatát külsőleg bőrkiütések, gennyes körömgyulladás, kelés, fagyás borogatására, lábizzadásnál, fehérfolyásnál lemosásra használhatod. Torokgyulladáskor gargarizáló-szer. Csontritkulásos, angolkóros, bőrkiütéses, aranyeres betegségben ülőfürdőhöz is eredményesen használhatod a teát. Fejtetvességnél és hajhullásnál is jótékony hatású. Megbarnult levélből tilos teát főzni! A levélzet egy részét csak akkor szabad leszedni, amikor a termés a várható nagysága felét elérte! Kizárólag ép, egészséges leveleket gyűjts a fáról júniusban, de a közös levélgerincről le kell fosztanod és naptól védett, szellős helyen megszáríthatod. A levéldrog értékét jelzi, hogy egyebek mellett a feszültségcsökkentő,szorongásoldó, nyugtató hatású inozit van benne, ami szerepet játszik a magas vérnyomás és érelmeszesedés csökkentésében is. Nem mellesleg a levél kitűnő bogár- és rovarűző, ágyneműtartóban, ruhák között is tarthatod.
Június közepén szedj a fáról húsz zöld diót, vágd négybe és öntsd le jó minőségű pálinkával, hogy bőven ellepje a gyümölcsöt. A lezárt üveget lehetőleg napon három-négy hétig “érleld”, majd szűrd le és töltsd üvegekbe a különleges dióesszenciát. Ez tisztítja a májat, a gyomrot, a vért, a bélrenyheséget.
A gyümölcsöt csak azért mutatom be, mert tudatosan fogyasztva, nem csupán ünnepi alkalmakkor, számos nyavalyádat meggyógyíthatja. Az érett termés általában szeptemberben szedhető, E-vitamin tartalma elérheti a 10 mg-t, jelentős mennyiségű agy stimuláló, depressziót csökkentő Omega3 is növeli értékét, emellett gazdag B1-, B2-, B5-, és B6 vitaminban. Megtalálható benne a szívvédő kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, szelén, jód. Mintha ez nem lenne elegendő, serkenti a méregtelenítésben fontos szerepet játszó enzimeket, és lehetetlenné teszi a méreganyagokat, ezáltal az ellagsav védelmet nyújt a szervezetnek. Naponta egyél meg három-négy diószemet. Ha vásárolnod kell a diót, tisztázd az eredetét, nehogy szennyezett területről származzon.
Talán tudod, a dióolaj igen gazdag telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsavban, E-vitaminban, emellett vas, cink, kalcium is van benne.
Végül, de nem utolsósorban egy kevéssé ismert salátát ajánlok neked. Egy kisebb kínai kel leveleit alapos mosás és lecsöpögtetés után nagyon vékonyra szeleteld fel, tedd salátás tálba és készíts öntetet. Fél literes kefirt keverj össze egy evőkanál mustárral, egy kisebb fej megtisztított és összezúzott fokhagymával, kisebb citrom levével, kávéskanálnyi köménymaggal, evőkanálnyi extra szűz olívaolajjal, ha szükséges kevéske sóval és öntsd rá a kelre. A tetejére két feldarabolt főtt tojást és legalább öt deka durvára vágott diót tegyél. Önmagában is fenséges a saláta, de bármilyen húshoz tálalható.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: