Lehangoló, esős tavaszi napok terhelnek bennünket. Ilyenkor is érdemes a gyógynövényekhez fordulni. Kakukkfű: nélkülözhetetlen. A vadon termő éppúgy felhasználható gyógynövényként, mint az illatosabb, aromásabb kerti kakukkfű. Utóbbi kitűnő étvágygerjesztő, fertőtlenítő, gomba- és baktériumölő, epehajtó, köhögéscsillapító, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, szélhajtó. Különösen az asztmások, a dohányosok, a hörghurutban, az időskori tüdőtágulásban szenvedők “gyógyszere” a kerti kakukkfű. Teája javítja az agyi vérkeringést, ezáltal serkenti az agyműködést. Nagyobb hatás érhető el, ha kortyolva iszod, miközben a tea gőze éri az arcod. ( A gőz ne érje a szemed, szemhéjad legyen csukva!) Forrázata szájüregi gyulladás, szájszag esetén öblögetésre is alkalmas. Reggelente kávé helyett igyál frissen készített kakukkfű-teát, egész napra meghatározza közérzeted, jót tesz az agyadnak, a gyomrodnak, összességében jól indítod a napod. A természetgyógyász Oláh doktor a vértisztító teakeverékbe tett kakukkfüvet. A recept így szól: apróbojtorján, borsosmenta, cickafark, csalánlevél, diólevél, kakukkfű, komló vagy macskagyökér egyenlő arányban összekeverve. Ebből a keverékből egy evőkanálnyit két deci vízzel forráz le, hagyd 15 percig állni, leszűrés után ihatod. Napi két-három csészével fogyaszthatsz. Jómagam a virágos részt reszelt tormával keverem és leöntöm jó minőségű joghurttal vagy élőflórás kefirrel, így nyerek jótékony hatású öntetet. Olajat is készíthetsz kerti kakukkfűből. Közepes nagyságú üveget tölts meg kakukkfűvirággal, annyi hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat önts rá, hogy az legalább egy ujjnyival meghaladja és tartsd melegen tizennégy napig. Az így nyert olajjal idegi eredetű megbetegedésben szenvedő, például szélütéses, bénulásos, izomsorvadásos, reumás “kezelheti” magát, alaposan be kell dörzsölni a fájdalmas részt. Napjában többször is. A lakás levegőjét nagyszerűen fertőtleníti, ha néhány csepp olajat a párologtatóba teszel, megfázás esetén még a felgyülemlő váladékot is oldja. Sebfertőtlenítőként is hasznosítható a kerti kakukkfű. Ha fáradt, kimerült vagy, készíts kakukkfüves fürdőt. Fél vödör friss vagy 10 deka szárított növényt áztass be egy éjszakára, másnap a felmelegített ázalékot öntsd a fürdővízhez, szívtájékhoz nem érhet, de érje el a vesét! A fürdési idő se legyen több 20 percnél. Ha van a családban ideges, nyugtalan gyerek, neki is segít a fürdő, nyugodt alvást biztosít. Migrénnel, depresszióval küszködő feltétlenül éljen a kakukkfű-fürdő előnyeivel. Fürdés végén ajánlatos köpenybe burkolózva lefeküdni. Száraz kakukkfüvet bármelyik herba-boltban vásárolhatsz, de magad is termesztheted, még balkonon is, nagyobb méretű edényben. Arra ügyelj, hogy nagyon szereti a napot, a meleget, a fényt. Úgy tartják, meszes talajon termeszthető, megvallom, az én kertem nem ilyen, mégis gyönyörűen virágzik. A virágos hajtást május-június hónapban gyűjtheted. A teát lehetőleg mindig frissen készítsd el, egy teáskanálnyi füvet önts le negyed liter forrásban lévő vízzel, rövid ideig hagyd állni, majd szűrd le és ihatod. Igen intenzív illata, aromája van, mégis az a legjobb, ha ízesítés nélkül fogyasztod, “legrosszabb esetben” kevés mézet tegyél hozzá. Epilepsziásoknak tea kúra ajánlható, már a roham megkezdése előtt kezdve, napi két csészével kell inni, kéthetente 10 napos szüneteket tartva. A kerti kakukkfű kitűnő fűszernövény, erőteljes aromája miatt óvatosságot javaslok, de azért jóformán bármelyik étel ízesítésére használhatod.
Harissa: bármennyire idegen hangzású a fűszer neve, valamennyi alkotórésze ismert és használt a magyar konyhában. A harissa ugyanis erős paprika, bors, fahéj, fokhagyma keveréke őrölve és az arabok kedvelt ételének, a kusz-kusznak az ízesítője. A hazánkban élő Khalifa úr receptjét felhasználva bárki készíthet kusz-kuszt és kipróbálhatja a harissát. Íme: famozsárban vagy kézi őrlőn megőrölt kukorica, árpa és búzaszemekre kevés harissát, őrölt szegfűszeget kell szórni, majd az egészet összekeverni, úgy, hogy aprócska golyókat tudj formázni. Ezután nagyobb edényben forralj vizet, és a gőz fölött forgasd át a golyókat. Gőzöld fel tehát a kusz-kuszt, egy-két perc alatt elkészül. Ha az edényt letakarod, a gőz jobban átjárja a “gabonadarát”, hamarabb végzel. Ma már számos helyen vásárolhatsz harissát és kész kusz-kuszt. Ez esetben fél kiló kusz-kuszt keverj össze két deci meleg vízzel, tegyél hozzá kevés őrölt szegfűszeget, formálj gombócokat, lefedve gőzöld azokat, körítésnek kitűnő.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: