túlélni az időt

Ráadás 9.

                         Vitát kiváltó véleményem van: azt gondolom, a szó szoros értelmében, bio élelmiszer nem létezik, mert a földi katasztrófák következményeit nem ismerjük, hatásuk alól mégsem vonhatjuk ki magunkat. Mást ne mondjak, a csernobili robbanással kiszabadult Cézium 137 izotóp felezési ideje igen hosszú, rákkeltő hatása ma is érvényesülhet. A legutóbbi japán baleset pontos részletei pedig nem is ismertek. Ezért is próbálj körültekintően vásárolni.                                                                                                                                 Brokkoli: jelentős rákellenes növényként tartják számon. C-vitamin tartalma igen jelentős, akárcsak a vér oxigén ellátását javító klorofillé. Ráadásul a homocisztein “méregtelenítésében”, a magzati rendellenesség csökkentésében és a vörös vértestek létrehozásában szerepet játszó folsav is gazdagítja. Minél zöldebb, annál értékesebb. Levesnek, rakottan, rántva vagy sajtos pogácsa, lángos töltelékként is kitűnő. A folsav mennyisége csökken hő hatására, mégis érdemes hetente akár többször  brokkolis ételt készíteni. Az eddig felsorolt előnyökön túl a fiatalító, a nemi mirigyek, a pajzsmirigy működését “aktivizáló” E-vitamin mellett tartalmaz még béta-karotint, ként, kalciumot, szemjavító luteint, szívtámogató káliumot és jelentős mennyiségű foszfort. Utóbbi miatt a vesebetegek állapotuktól függően válasszák a brokkolit. A foszfor mennyisége valamelyest csökken, ha az első főzővizet leöntöd!                                                                                                                    Cukkini: vesetámogató! Héja “ehető”, ha nem sérült, nem hibás. A tápanyag döntő többsége éppen a héjában található, emiatt érdemes felhasználni, ha lehet. Sokoldalúan hasznosítható, lédús, energiatartalma minimális. Kedvezően befolyásolja a sav-bázis egyensúly létrejöttét, az anyagcsere folyamatokat, a vörösvértestek alakját, támogatja a szemet, a látást lutein tartalmával, kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését. Tartalmaz folsavat, C-vitamint, béta-karotint, élelmi rostot. Készíts belőle lecsót, hagymával, paprikával, paradicsommal, a végén ráütsz egy-két tojást és kész. Fűszerezheted kakukkfűvel, bazsalikommal például.                                Cékla: vasbázis! Nagy mennyiségű kalcium, kálium, szilícium, magnézium, továbbá réz, cink, jód, mangán, kobalt, kén, króm, nikkel, niacin, biotin, folsav, B1-, B2-, B6- és C-vitamin van benne. Mindezek magyarázzák, hogy a vérképzés és a szervezet ellenálló-képességének “alapanyaga”. Védi a májat, mert csökkenti annak zsírtartalmát. A leukémia és a malária “gyógyszerének” tartják. Különösen hatásos nyersen, reszelve, ahogy korábban írtam csicsókával kombinálva. Rendszeres fogyasztása alapvető az egészségesen étkező számára.                                                                                               Citromfű: baktérium- és vírusölő! Diétázóknak különösen ajánlható. Teája görcsoldó, szélhajtó, csökkenti a savképződést, enyhíti a gyomorpanaszokat, jót tesz az álmatlansággal, magas vérnyomással, emésztési zavarokkal, fejfájással, reumával küszködőknek. Érdemes hangsúlyozni: erősíti az idegeket, megnyugtatja a szívet, javítja az epe működését. Frissítő, stresszoldó hatású. Praktikus borsosmentával keverve, de önmagában is használható teaalapanyag. Két kávéskanálnyi drogot vegyél  egy csésze teára. Batisztzacskóba tett friss vagy szárított levelek a fürdővízbe lógatva kellemessé teheti az esti fürdést és pihentetőbb alvásra számíthatsz. Éjszakára a fejpárna közelébe tehetsz citromfű-csokrot. A növény magról vethető, magasra nő, azért nagyobb edénybe próbálj termeszteni széltől védett helyen.  A leveleket a virágzás kezdetén gyűjtsd be. Általában júniustól nyílnak virágai, kizárólag az ép, egészséges leveleket szabad lefosztani. A citromfű illóolajat, keserű- és cseranyagot, kávésavat, nyálkát tartalmaz.                                                                                                                                Hajdina:  “melegítő” hatása kiemelkedő, ezt mindenképpen figyelembe kell venni fogyasztásakor, mert bár vesetámogató és lisztérzékenyek is fogyaszthatják, de akinek jin (női) energiahiánya van (” túl sok tűz” van a májában, gyomrában és emiatt fejfájás gyötri), az csak mértékkel eheti. Mindig is gabonának tekintették a hajdinát, és mint más gabonaféle – könnyen savasít. A sok intelem után következzék számos előnye. Olyan aminosavakat tartalmaz, amelyekre feltétlenül szüksége van a szervezetnek, leginkább a vesének. Gazdag telítetlen zsírsavakban, megtalálható benne a vas, a foszfor, a kálium, a kalcium, a magnézium és nem szabad megfeledkezni az idegrendszerre nagy hatást gyakorló E-vitaminról. Kenyéren kívül szinte mindenféle ételhez felhasználható. Egyszerű zöldséges hajdina köretet úgy készíthetsz, ha a bővebben zöldségelt levesből  tetszés szerinti zöldséget a hajdinára teszel, felengedheted háromszoros mennyiségű levessel vagy csapvízzel. Vigyázz, nehogy odaégjen, keverd meg időközönként. Ha kész, meglocsolhatod extra szűz olívaolajjal.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!