Növénytáram kedvenc gyógyítóit mutatom be ezúttal is. Csalán: némi túlzással mondható, a legutálatosabb növény, mert mindenhol “felüti fejét” és égető, viszkető fájdalmat okoz, ha hozzá érünk. Mégis nagy szükségünk van rá: szinte minden lehetséges bajunkra gyógyír. Vírus- és baktériumölő. Tavasszal vastartalma magasabb, magunk szedhetünk friss nagylevelű csalánt tea alapanyagnak, a télire valót, pedig májusban. Ekkor célszerű két-három hetes kúrát csinálni, hogy szervezetünk kitisztuljon és feltöltődjön. Aligha kell ismételnem, hogy csak “tiszta”, vegyszermentes, úttól távol eső helyen szabad gyűjteni növényt. Tartalma igen gazdag: hangyasavat, B-, C-, A-, és U-vitamint, a vér oxigén szintjét emelő klorofillt, ecetsavat, vércukrot csökkentő glükokinint, hisztamint, cseranyagot, magnéziumot, kovasavat, kalciumot, káliumot, a már említett vasat és csalánmérget tartalmaz. Vértisztító, salaktalanító és általános erősítő. Teája magas vérnyomással, cukorbajjal, vízkórral, reumás fájdalmakkal küszködőknek is segíthet. Cukorbetegek feltétlenül konzultáljanak orvos-természetgyógyásszal mielőtt csalán kúrába kezdenek! Érdemes kiemelni, a nagylevelű csalán a reumások és a köszvényesek első számú gyógyítója, ugyanis a növény a vesén keresztül fokozza a húgysavkiválasztást, ezáltal csökken a reuma és a köszvény létrejöttének lehetősége. Ha belevágsz a kúrába, praktikus éhgyomorra elkortyolgatni egy csésze meleg teát reggel. Cukrozni nem szabad, inkább borsmentával, kamillával keverd. Napközben fogyassz kortyonként még egy-két csészével. Ülőfürdőként a fájdalmas aranyér gyógyítója, ugyanakkor görcsoldó is, azaz csökkenti, meg is szüntetheti a vérkeringési zavart. Érszűkületesek, dohányosok óvatos lemosással előzhetik meg a még nagyobb bajt. Székrekedéses, fejfájásos, vesegondokkal küszködők, ekcémások feltétlenül barátkozzanak meg ezzel a csípős gyógyítóval. Allergiásoknak jó hír, hogy ha hosszabb ideig naponta isznak csalánteát, kilábalhatnak az ismétlődő nyavalyából. Hajhullás és korpaképződés ellen külsőleg kell használni a forrázatot. A növény májustól augusztus végéig folyamatosan gyűjthető. Karfiol: lúgosítja a szervezetet, rosttartalma segíti a bélműködést. Általában rákmegelőző alapanyagnak tartják. A depressziót “gyógyító” B1-vitaminon kívül, a születési rendellenességet kivédő folsavat, K-, C-, B2-vitamint tartalmaz és még magnézium, kálium, nátrium, foszfor, kalcium és vas is van benne. Karalábé: fogyasztjuk, fogyasztjuk, de nem az értékeihez méltón. Baktériumellenes, emiatt nyersen “rágicsálva” sokat segíthetsz szervezetednek. Bőségesen tartalmaz szenvedélybetegeknek különösen ajánlott B1-vitamint, A-, C-, B2-, B6-vitamint, pantotén- és folsavat. Van benne magnézium, a pajzsmirigynek jót tevő jód, kálium, foszfor, kén, csonterősítő kalcium és nem utolsó sorban a normál spermaképződésben szerepet játszó szelén. A levelek sok vasat, karotinoidokat rejtenek, tehát ezeket fel kell használni! Védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. Fűszerezheted petrezselyemmel, borsfűvel, kakukkfűvel. Földieper: jelentős C-vitamin forrás, polifenolok révén lassítja a sejtek öregedését, élelmi rostja “egyesebe hozza” a bélműködést. Jó hatását fokozza a folsav, az anyagcserében fontos szerepet játszó mangán, kálium és E-vitamin tartalma. Tisztítja a szervezetet, csökkenti a vérnyomást, és segít a felesleges kilók leadásában, a fogyni vágyók gyümölcse. Hamar romlik. Emiatt érdemes meggondolni a külföldről származó “friss” földieper megvételét, mert érésszabályzókkal, viasszal kezeltek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: