Jó, ha tudod: a C-vitamin hatását a P-vitamin erősíti. Az aszpirin – némi túlzással – lenullázza a K-vitamint. A fogyókúra, a koplalás vitaminhiányt okozhat, akárcsak az alkoholizmus. Az aszkorbinsavat elsőként Szent-Györgyi Albert izolálta. A C-vitamin gátolja a vérszegénység kialakulását, befolyásolja a vérerek állapotát és a kötőszövetek felépítését, besegít a vérzsírok “elégetésébe”, a koleszterin epesavvá alakításába. A C-vitamin hiánya bőr- és nyálkahártya alatti vérzésekkel, fogínygyulladással, fáradtságérzettel hívja fel magára a figyelmet. A gyermekeknél csont- és fogfejlődési zavart okozhat. Fertőzés, lázas betegség, szoptatás, megerőltető munka fokozza a szervezet C-vitamin szükségletét. Ismert, miben van C-vitamin, azért felsorolok néhány forrást: petrezselyem, káposzta, retek, alma, csipkebogyó, cékla, paprika, paradicsom, szőlő, az ősidők óta használt fűszerben, a korianderben, a már-már elfelejtett tormagyökérben, érdekességként említem, hogy a fenyőfák tűlevelében is bőségesen van. Készakarva nem említem sem a narancsot, sem a citromot, sem a többi, távoli tájakról származó, nálunk különlegességnek számító gyümölcsöt. Meggyőződésem, ha éretlenül, féléretten érkeznek az országba, és itt mindenféle vegyszerrel kényszerítik “érésre”, nem rendelkeznek annyi vitaminnal, mint az itthoni, termőhelyükön beérett gyümölcsök, ráadásul életveszélyesek az alkalmazott vegyszerek. Emiatt tilos a citrom és a narancs héját lereszelni. Számos üzletben jelzik is ezt. Ahol bőségesen süt a Nap, nevelhető citrom- és talán narancsfa is. A C-vitamin hőre érzékeny, többlet esetén, kiüríti a szervezet. Miközben Szent-Györgyi professzor kereste a C-vitamint, megtalálta a P-t. Előbb izolálta a paprikából, mint a C-vitamint. Viszonylag sok P-vitaminra van szüksége a szervezetnek. Paprikán kívül, hajdinában, teában, csipkebogyóban, citromban van. Egyre gyakrabban hallom, a P-vitamin, a citrin, és az értágító rutin, ugyanaz a vitamin. Ha ez igaz, bizonyított, akkor kijelenthető, számos növényben van P-vitamin, mint például a fekete ribizli levelében,teája légzőszervi megbetegedés, vese- és hólyagbántalmak, magas vérnyomás, ízületi betegségek ellen igen hatásos. Említhetem az aranyvessző füvet, aminek teáját nehéz havivérzéskor, magas vérnyomásnál, epe-, vese-, és májbetegségnél érdemes fogyasztani. Külsőleg pedig toroköblítőnek használható. Most közre adom Vilma P-, és C-vitaminban gazdag salátareceptjét. Másfél kiló, lehetőleg fehér káposzta, ugyanennyi uborka, paprika, zöld paradicsom, egy kiló lila hagyma, hét deka tengeri só, harminc deka cukor. Az alapanyagokat tetszés szerint lehet szeletelni, aprítani, darabolni majd keverd jól össze. Erre kerül a lé, ami 10 százalékos ecetből és kevés nátrium-benzoátból áll, ráöntve az alapanyagokra, ismét össze kell keverni. Egy napig hagyd érni és máris fogyasztható. Arra ügyelj, hogy mindig lé legyen felül. Persze üvegbe is tölthető. Kalciferolhoz, azaz D vitaminhoz leginkább napfény révén jutunk. Terhes anyák, csecsemők, kisgyerekek szükséglete az átlagosnál nagyobb. Hiánya súlyos betegséget, angolkórt, csontlágyulást, mellékpajzsmirigy hormon emelkedését idézi elő. Egyöntetű vélemény szerint a csukamájolaj tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, valamennyi van a tojás sárgájában, gombában, friss sertéshúsban. Télen, napfény hiányában előfordulhat, hogy szükség van átmenetileg D-vitamin tablettákra. Az adagolását igen körültekintően kell alkalmazni, mert zsírban oldódó, tehát felszaporodhat a szervezetben és a túlzott mennyiség igen nagy károkat okoz. Bizonyára tudod, margarinokat és más élelmiszereket is vitaminoznak a gyártók, egyebek mellett D-vitaminnal. Ezt feltétlenül figyelembe kell venned. Túladagolás jele: fokozódó étvágytalanság, székrekedés, fogyás.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: