túlélni az időt

Egyebek 2.

                         Talán nem érdektelen tudnod, a növényekben lévő különböző “anyagoknak” milyen szerep jutott, felhasználásukkor mire számíthatsz.                                                                                                                   Glikozidok: szabályozzák a szívműködést, enyhítik a légutakban fellépő “gátakat”, hatásuk van a bélműködésre.                                         Növényi cseranyagok: gyulladást, rothadást, erjedést gátlók. Összehúzó hatásuk van.                                                                              Kovasav: szervetlen sav, gyógyítja a tuberkulózist, vizelethajtó és köszvény elleni teák alkotórésze, bőrbajokra borogatónak is használható.                                                                                                    Szaponinok: fokozzák a nyálképződést, a légutak, a gyomor váladékának kiválasztását. Segítik más hatóanyagok felszívódását.                                                                                                                             Keserű anyagok: a máj és az epe támogatói. Mozgásba hozzák a bélfalban lévő nyiroksejteket, amelyeknek fontos szerep jut a fehérjék felszívódásában. Különösen étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavar esetén ajánlott.                                                       Szénhidrátok: szerves vegyületek. Ide soroljuk a keményítőket, a pektint, a mézgát, a cellulózt. Gyulladást csökkentő hatásuk van.                                                                                                                               Szerves savak: részt vesznek az anyagcsere folyamatában, ugyanakkor fertőtlenítő hatásúak. A fűszernövények szinte minden részében jelen vannak, de legerőteljesebben a termésben.                                                                                                                                  Festékanyagok: étvágygerjesztő hatásuk jelentős. Különböző csoportokba sorolhatók, így például antocianinok, klorofillok, karotinoidok, kinonszármazékok, flavonok.                                                        Illó olajok: az illóolaj-tartalom adja a növény lelkét, emésztést serkentő, gyulladást csökkentő, baktériumölő hatásuk van.                                                                                                                                 Tejnedvek: finom eloszlásban tartalmaznak keményítőt, inulint, gumit, kaucsukot, gyantát, zsírt, cukrot.

                                A hatóanyagok ilyentén felsorolásával nem elégedett meg  Rápóti-Romváry, hanem részletezik, a hatóanyagok melyik drogban találhatók. Számos drog egymástól eltérő, de nem ellentétes hatású hatóanyagot is tartalmazhat, ezért egy-egy drog többféle betegség ellen is felhasználható – írják könyvükben. Az egyes drogokkal , vagy az “összehangoltan” készített gyógyteakeverékekkel  olyan összhatást érhetünk el, amilyet az izolált hatóanyag nem mindig nyújt. Ismeretes, hogy a C-vitamin a csipkebogyóban vagy a citromban sokkal hatásosabb, mint a mesterségesen előállított tiszta C-vitamin(aszkorbinsav) – hangsúlyozzák. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!