Az egészséges fogyást nem a gyors súlycsökkenés jellemzi, hanem a szervezet fokozatos méregtelenítése, tisztítása és tisztán tartása – vallja a hazánkban élő Dr. Chen Zhen. Segítségedre lehetnek ebben a következő növények. Máriatövis: rendkívül értékes, májvédő és a májsejtek újraképződését elősegítő szerepe klinikailag is bizonyított. A legjelentősebb májvédőnek tartják, elsősorban szilimarin tartalma miatt. Emellett igen figyelemre méltó az esszenciális zsírsava, a többszörösen telítetlen linolsav, az Omega6 elérheti a 17 százalékot is, de említhető a rák megelőzését és gyógyítását segítő apigenin is. Ritkán esik szó az Omega6 és az Omega3 arányáról. Tudomásom szerint, ötször több Omega 3-t kell a szervezetbe juttatni, mint Omega 6-t. Az őszbogáncsként ismert máriatövis számos gyógyító flavonoid vegyületet, fehérjét és nem utolsó sorban E-vitamint is tartalmaz. Különböző mérgezéskor, májbetegségeknél, sárgaság esetén, túlzott italozáskor igen hatékony. Ha magas koleszterin szintet mutat ki a laboreredményed, kezdj máriatövis kúrába, hogy megelőzd a zsírmáj kialakulását. Magát a magot is beveheted, állapotodtól függően kezdj csapott mokkáskanálnyi mennyiséggel, de megdarálhatod, és jó minőségű keverve fogyaszthatod. Naponta akár háromszor is. Számíts rá, besegít a szervezeted kitisztításába, és méregtelenítésébe. Medvehagyma: vértisztító. “Rendbe rakja” a bélrendszert, a húgyhólyagot, a vesét, csökkenti a meszesedés miatt létrejövő fejfájást, szédülést. Elősegíti a szervezet salaktalanítását. Ereje a frissen szedett levelekben “mutatkozik” meg. Áprilisban, esetleg májusban, mindenesetre virágzás előtt szabad csak szedni ! Erre különösen a piacokon árusított medvehagyma vásárláskor kell gondolni. Ha kinyílt a medvehagyma ernyős virágzata, a növény mérgező! Metélőhagyma: nevezhetjük “vitamingyárnak”. Óriási előnye, hogy cserépben, városi körülmények között is nevelhető, tehát snidlinggel tálaláskor ízesíthetünk burgonya-,uborka-, babsalátát, húslevest, szendvicseket, körözöttet, még az egyszerű margarinos kenyeret is “feldobja”. Nem szabad belefőzni az ételbe, csak nyersen, frissen apróra vágva hasznosítható. Ha igazán különleges ételre “fáj a fogad”, vásárolj strucchúst. A receptet a Popper-féle vendéglő szakácsa, Pruczk Mihály “tálalja”. A séf a hús pácolására teszi a hangsúlyt. A combszeleteket húsklopfolóval verd ki, majd kend be mustárral, s annyi olívaolajban érleld két-három napig hűtőszekrényben, hogy az ellepje. Kevés fehérborsot is szórj bele. Amikor felhasználás előtt kiveszed a húst az olajból, ujjaiddal húzd le a páclevet és magas hőmérsékletre hevített teflonsütőben süssed át. Amikor majdnem kész, kevés chili, fekete bors, gyömbér és tengeri só keverékével szórd be a húst. A kész struccszeleteket jól megmosott, friss zöldsalátán snidlinggel díszítve tálald. Készíthetsz mellé tejszínes-gombás mártást és rizsköretet. Meggy: vírusölő, immunerősítő, vitaminokban gazdag, támogatja az idegeket. Köszvényeseknek különösen ajánlott napi egy-két deci frissen préselt meggy-lé.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: