túlélni az időt

Epés lépések 3.

                        Kezd azzal, hogy reggel, ébredés után édesítés nélküli borsmenta teát iszol. Keverheted csalánnal, körömvirággal, citromfűvel. Kényelmesebb, ha termoszban ágyad mellé készíted előző este. A borsmenta erős karaktere néhány nap alatt megszokható, jótékony hatása szinte azonnal érzékelhető. Négy hétnél tovább azonban nem szabad azonos tealeveleket, teakeveréket  használni, váltani kell.                                                                                 A reggeli, éhgyomorra felhörpintett kávét el kell felejteni, a borsmenta tea után egyébként sem fogod kívánni. A kávé, az alkohol, a dohányzás növelheti a homocisztein koncentrációt a szervezetben. A készen vásárolt, elősütött, ízfokozóval felturbózott, konzerválószerrel, szintetikus aromával terhelt élelmiszerek helyett inkább főzz! A nagyüzemi élelmiszergyártás által felhasznált anyagok akár egészségkárosítók, emésztési zavarokat okozók is lehetnek.  Az epe mozgását lassítják, és a májat is túlzottan megterhelik. Hagyd el a gyári cukrot is, sóból csak mértékkel használj, és lehetőleg “tiszta” sót, van ilyen, ellenőrizd az összetételt. Édesítésre jó minőségű mézet, szőlőcukrot és darált mazsolát fogj. Távolítsd el a húsokról a látható zsírokat, a szárnyasokról a bőrt is, mert rendkívül magas a koleszterintartalma. A sok energiát tartalmazó kenyeret, üdítőt kerüld, mert megemelik a triglicerid szintet és a koleszterin értéket. A hidrogénezett margarinból a kevés is sok. A margarin eleve nehezen emészthető zsiradék. A főzéshez, sütéshez használt zsiradék mindig legyen friss. Bizonyára tudod, a lágy tojást emészti meg legkönnyebben a szervezet.                                                                                                  Alapanyag kiválasztásakor, fűszerezéskor májat támogató, epetermelést fokozó, epebajokat “gyógyító” növényeket részesíts előnybe. Ilyen a szurokfű, a borsmenta, kakukkfű, gyermekláncfű, leveleiből tavasszal saláta is készíthető, kapor, tyúkhúr, rozmaring, körömvirág, fekete ürömfű, ürmösbor, és minden ami keserű. A fekete retek alighanem a legjobb epesav fokozó, epekőhajtó és fogyasztószer, a gesztenye máj-méregtelenítő és lúgosító, a zöldbab epejavító, veseerősítő, a citromfű, a zab stresszoldó. A máj méregtelenítő munkáját segíti a barna rizs, jótékony hatású a brokkoli, az olíva-bogyó, termőhelyén beérett alma, a sárgarépa, cékla, káposzta, mandula, tökmag. Egyél gyakran zöldsalátát  hidegen sajtolt olíva- vagy csíraolajjal “megöntözve”, de kefirrel is meglocsolhatod. Ne feledkezz el a szójáról, de csak akkor, ha feltüntetik, hogy GMO mentes! A gyömbér, a zeller, a bab, a burgonya  mind-mind segítségedre lesz. Kreálhatsz saját müzli-receptet, addig is három-négy evőkanál zabpehelyre szórj bőséggel mazsolát, kókuszreszeléket és az egészet öntsd nyakon fél liter joghurttal vagy kefirrel. Tálalható reggelire, vacsorára. A zabpehely elősegíti a bélműködést is, a kókuszreszelék “zsírégető”. Tésztás ételekhez lehetőleg tojás nélküli durum tésztát vegyél. Nagyon kell figyelned a folyadékbevitelre. Naponta kettő, kettő és félliterre feltétlenül szükség van. A teák, levesek, frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek mellett epekiválasztást javító keserűvizet is ihatsz.                              Koleszterin nélküli élelmiszerek: alma, burgonya, búzakorpa, csicsóka, cékla, cseresznye, egres, fokhagyma, fejes-saláta, karalábé, dió, karfiol, kukoricaolaj, padlizsán, mogyoró, makréla, körte, meggy, paradicsom, patisszon, paraj, repceolaj, paprika, retek, ribiszke, rizs, tök, uborka, zöldbab. Itt van a méregtelenítő fahéj, a csonterősítő szezámmag, a C-vitaminban gazdag csipkebogyó, a sokoldalú káposzta, a frissen reszelt, fertőtlenítő torma. Étrended összeállításakor a B-vitamincsalád tagjaiban gazdag élelem kerüljön előtérbe. Mindezeken túlmenően a kálmosgyökeret is bevetheted. Megtisztítja a szervezetet, erősíti a hasnyálmirigyet, az egész emésztőrendszert, csökkenti az anyagcsere zavarát, és ezzel támogatja a “reumával”, “köszvénnyel” küszködőket is. Apró lábosba tölts két és féldeci vizet, tegyél bele csapott kávéskanálnyi kálmosgyökeret éjszakára. Reggel ebben az edényben gyengén melegítsd fel az ázalékot, majd szűrd le pohárba. Így könnyen forró vízbe állíthatod, melegen egyetlen! kortyot vegyél magadhoz étkezés előtt és után. Naponta hat kortyot fogyaszthatsz, többet nem szabad!!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!