túlélni az időt

Ráadás 13.

                        A kínai gyógyászat úgy tartja, hogy tavasszal kissé melegebben, ősszel pedig kissé könnyedebben kell öltöznünk a megszokottnál, így támogathatjuk immunrendszerünk megfelelő működését. Az ősz beköszöntével ne siessünk felvenni melegebb ruhadarabjainkat, inkább hagyjunk időt szervezetünknek, hogy magától alkalmazkodjon a hűvösebb időjáráshoz. Az idősebb és gyengébb  szervezetet hatékonyan támogathatjuk ginseng, méhpempő-készítmények, jujuba és gesztenye rendszeres fogyasztásával. – Olvasható Dr. Chen Zhen nevéhez köthető kiadványban.                                                                                                                          Gesztenye: a szelídgesztenye bővelkedik B-vitaminokban, keményítőben, proteinben és cseranyagban. Van benne béta-karotin, kalcium, C-vitamin, kálium, magnézium, vas, réz és foszfor. Lúgosítja a szervezetet, tehát hozzájárulhat az elsavasodás, a köszvény elleni védelemhez. Füves emberek szerint a levéltea enyhíti az asztma és a hörghurut tüneteit, a gubó nyersen megreszelve hasmenés elleni szer.  A levéldrog  a rendkívül értékes inozitot, gyantát, pektint, cukrot, zsírt, cseranyagot, alkaloidát tartalmaz. Talán kevéssé ismert, hogy négy-öt hónapos kortól fogyaszthatnak szelídgesztenyéből készült főzeléket a csecsemők. Mondanom sem kell eredeti,”tiszta” szelídgesztenyéből készülhet nekik az étel. A Tesco árul “sallang mentes”, 100 százalékos gesztenyekockákat. Cervantes gesztenyeköretének receptje így szól: hatvan deka bevagdosott szelídgesztenyét sós vízben meg kell főzni, majd meghámozni és vagy villával összetöri az ember, vagy krumplinyomon átnyomja. A püréhez öt deka vajat kell keverni, sóval és szerecsendióval ízesíteni, majd egy deci tejet kell ráönteni és állandó keverés mellett besűríteni, összefőzni. Párolt pulykamell- lel kitűnő.                                                                                                                                    Szezámmag: sok kalciumot tartalmaz, ezért különösen az idősebbeknek ajánlott, hogy mérsékeljék a csontritkulást. Bővelkedik telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, csökkenti a koleszterin- és a triglicerid-szintet. Leköti a szabad gyököket. A változatosság kedvéért készíts szezámmagos lángost. Fél  kiló folsavval dúsított, szitált liszt közepébe  önts egy “zacskó” szárított élesztőt, kicsit sózd meg a lisztet, szórj rá két-három evőkanálnyi szezámmagot, valamivel kevesebb lenmagot és dolgozd össze annyi kefirrel ,hogy  “szép” tésztát kapj, terítsd le tiszta konyharuhával és tedd éjszakára a hűtőbe. Másnap kisütheted forró olajban, étkezés előtt meglocsolhatod sűrített paradicsommal, tormás joghurttal. Tea mellé fenséges.                                                                           Torma: fertőtlenít, tisztítja a légutakat, segíti az emésztést, gátolja az ízületi gyulladások kialakulását, fokozza a nyál- és gyomorsav elválasztást. Antibiotikum! Baktériumölő! Influenza, hörghurut esetén segít a kávéskanálnyi mézzel elkevert kávéskanálnyi reszelt torma. Vesebetegek óvatosan fogyasszák! Nem szabad főzni, csak melegíteni, így csökkenthető csípőssége. C-vitamin tartalma mellett mustárolajat, ként, nátriumot, magnéziumot, aminosavakat tartalmaz. Próbáld ki, kevés reszelt tormát kefirbe, joghurtba téve salátaöntetként tálald. Előnyét tudva, érdemes gyakrabban étrendbe iktatni, nem csak húsvétkor.                                     Szilva: gazdag szívtámogató káliumban, vasban, A-, E-, és B6-vitaminban, sejtfalvédő flavonoidokban, élelmi rostban, foszforban. Vérnyomás- és koleszterincsökkentő. A székrekedés ellenszere.                                                                                                                              Retek: ismert a hónapos-, a fehér karó-, és a fekete retek. Salaktalanít, tisztítja a vért, ez jótékonyan hat a szervezetre, különösen a szívre. “Gyógyítja” a reumát, a köszvényt, a fejfájást, a vesegyengeséget. Kedvezően befolyásolja az epe és a máj működését, a vérnyomást, az emésztést, oldja a görcsös állapotot. Fogyasztani só nélkül ajánlott, míg a fekete retket le kell reszelni keménysége miatt, szendvicseken díszítőként is   tálalható. A fekete retek a legjobb epegyógyszer, segíti az epetermelést, – kiválasztást, -ürülést, s ezzel gátolja az epekő létrejöttét. Görcsoldó, bélmozgató, székelést könnyítő. Fekete retekkel bizonyosan egyensúlyban tarthatod epés ügyeidet és epesavhiányban sem fogsz szenvedni. A reumásoknak érdemes kipróbálni, hogy a reszelt fekete retket puha ruhába téve a beteg testrészre kötözzék és így pihenjenek legalább két órát, majd a pakolás helyét langyos vízzel mossák le.                                                Sárgarépa: jelentős vitaminraktár, B1-,B2-, niacin, biotin, folsav, C-vitamin, kálium, foszfor, nátrium, magnézium, kevés kalcium, és sok rost van benne. Általánosan tudott, hogy a sárgarépa karotinja az A-vitamin elővitaminja. A sárgarépa karotinjai rák- és szabad gyök ellenesek. Lúgosító!                                                                                         Petrezselyem:  csak közvetlenül a tálalás előtt tedd az  ételbe az apróra vágott petrezselymet, hogy ne veszítse el vitamintartalmát és aromáját. A növény illóolajat, karotint, C-és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. A petrezselyem zöldje és gyökere gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő. A termésdrogból tilos teát főzni! ,mert vesevérzést, terhes nőknél abortuszt okozhat!                                                                                                                                                         

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!