A kínai orvoslás kiemelkedően fontosnak tartja, hogy minden nap fogyasszunk poliszacharidokban, béta-glükánban gazdag, gombából készült vagy azzal kiegészített ételeket, mint például shiitake, ganoderma gomba, továbbá fogyasszunk csüdfüvet, goji bogyót, valamint C-vitaminban gazdag ételeket. Mindezek elősegítik, hogy a limfocita sejtek elpusztítsák a rákos sejteket – olvasható a holisztikus szemlélet kiemelkedő képviselője, Dr. Chen Zhen nevéhez köthető kiadványban. Fokhagyma: jelentős mennyiségű C-vitamin mellett, szénhidrátot, fehérjét, A-, B-vitamint, kalciumot, a golyva kialakulását gátló jódot, cinket, foszfort, a remegést megszüntető magnéziumot, a vérképzésben jelentős szerepet játszó vasat, illó olajat tartalmaz. Antibiotikus hatása kiemelkedő! “Megöli” a vesegennyesedést, csontvelőgyulladást, furunkulusokat, szepszist ( vérmérgezés, a szervezet általános fertőzése), skarlátot, orbáncot, szívbelhártya gyulladást okozó baktériumokat. Érelmeszesedést gátló, epe- és májműködést segítő, vérnyomáscsökkentő, bélfertőtlenítő, javítja a szívizom vérellátását, koleszterincsökkentő. Több hónapig tartó fokhagymakúrát ajánl Dr. Oláh Andor magas vérzsír, szédülés, szűkült erek okozta bajok, emésztési panaszok csökkentésére, illetve megszüntetésére. Jó hatású az agyi erek szűkülete esetén is – mutatott rá az orvos-természetgyógyász. A fokhagymakúrának három vagy akár öt-hat hónapig is kell tartania, ennyi időre van szükség, hogy hasson az érrendszerre. Minden este el kell fogyasztani egy-két, maximum három mandulanagyságú nyers gerezdet. A fokhagyma javára, ne rovására írjuk, hogy az illata szinte az ember bőrpórusain is érezhetően árad kifelé néhány órával a fogyasztás után. Az, hogy a bőrön és a tüdőn át is kiválasztódik, éppen azt bizonyítja, hogy minden távoli testrészhez, perifériás érterülethez eljut! A fokhagyma szagát okozó olaj antibiotikus hatású, a fokhagymagőzbe “helyezett” baktériumok, vírusok elpusztulnak- olvasható Oláh Andor könyvében. Kitágulnak az erek, megszűnhetnek az idősebbeket megállásra késztető zsibbadások, görcsös fájdalmak, fokozódik a szív teljesítőképessége. Mézzel keverve növeli a szervezet kiegyensúlyozottságát, védelmet nyújt számos nyavalya ellen. Meggyőződésem, még az allergiásokat is kigyógyítja. Kevéssé tudott, hogy a fokhagyma zöldje sok C-vitamint tartalmaz, aki teheti, ne dobja el, mert vajas- vagy margarinos kenyérre, szendvicsre aprítva jótékony hatású. Oláh doktor a következő népi fokhagymareceptet ajánlja magas vérnyomás és érmeszesedés ellen. Mint írta könyvében, az eredményt praxisában maga is tapasztalta. Egy liter vízbe keverj 30 gerezd megtisztított, apróra vágott fokhagymát, három evőkanál mézet, másfél deka összemorzsolt élesztőt. Kilenc napig hagyd állni, “érleld”, közben többször keverd meg, majd naponta háromszor, reggel, délben, este egy-egy pálinkás pohárnyi adagot igyál meg. Ne dobd ki a “fokhagymaágyat”, a felette lévő vízből meríts. Megelőzésre, de nem gyógyításra alkalmas a hétvégi fokhagymakúra, mondja Oláh doktor: pénteken este, szombaton reggel, délben, este, vasárnap reggel és délben egyél meg egy-egy mandulanagyságú fokhagymagerezdet. Nátha, torokfájás, influenza ellen fokhagymás pirítóst javasol. Végül, de nem utolsó sorban álljon itt az erdélyi fokhagymamártás receptje Kövi Pál könyvéből: négy deka libazsírból és egy evőkanál lisztből világos rántást kell készíteni. A megtisztított egy fejnyi fokhagymát késpengével nyomkodd szét, majd tedd a rántásba és azonnal öntsd fel hideg vízzel. Sózd meg és állandó keverés mellett főzd fel jó alaposan, adj hozzá két deci tejfölt, keverd meg és összeforralás után szitán át kell törni. Persze, módosíthatod is a receptet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: