Fontos megértenünk, hogy az ételek szervezetünkben kifejtett hatását nem azok íze alapján lehet megítélni, hanem hogy emésztésük során azok anyagcsere végtermékei savas vagy lúgos irányba tolódnak-e el. Ez nagymértékben függ az elfogyasztott ételek mennyiségétől és az adott ételekben található ásványi anyagok fajtájától, mennyiségétől. A kálium, nátrium, kalcium, magnézium és a vas a szervezetbe jutáskor lúgosító hatást vált ki, viszont a foszfor, a klór és a kén savképző tulajdonságokkal rendelkeznek.- Olvasható a Dr. Chen Zhen nevéhez köthető kiadványban. Kén: fertőtlenít. Forrása: fejes káposzta, brokkoli, cékla, hajdina, kelbimbó, fokhagyma. Króm: befolyásolja az inzulin termelődését és a szénhidrátanyagcserét. Forrása: kapor, cékla. Kobalt: a B12-vitamin része. Forrása: cékla. Magnézium: az izomműködéshez szükséges enzimek alkotórésze. Sokan stressztűrést fokozóként ismerik. Nélkülözhetetlen, mert befolyásolja a szív működését, ritmusát, csökkenti a vérnyomást, részt vesz a csontrendszer szerkezetének kialakításában és fenntartásában, az anyagcsere folyamatában. Jótékonyan hat az idegekre. Hiánya ingerlékenységet, remegést, izomgyengeséget, szédülést, depressziót, álmatlanságot okoz. Forrása: méz, saláta, uborka, dió, mogyoró, cikória, fehér- és vöröskáposzta, szőlő, hajdina, mák, zeller, cékla, rizs, torma, különösen a napraforgómag tartalmaz nagy mennyiségben magnéziumot. Mangán: támogatja az enzimeket, részt vesz a csontképzésben és az idegrendszer munkájában. Segíti a pajzsmirigy működését. Forrása: cékla, szőlő, torma, őszibarack, méz. Vas: a vérképzés, az oxigénszállítás meghatározó része. Felszívódását a gyomorsav hiánya nehezíti, a fekete kávé, a csersav gátolja a vas felszívódását, így akár vashiány is kialakulhat. A vas hiánya kihat az agy, a szív működésére, károsodhat a hormonrendszer, gyengül a szervezet ellenálló képessége, befolyásolja az őszülést, nem utolsó sorban hátráltatja a fejlődést. Forrása: mák, zeller, cikória, cékla, méz, karfiol, káposzta, tojás sárgája, csipkebogyó, alma, máj, ribizli, szőlő, dió, mogyoró, kapor, mazsola, brokkoli, lucerna, lencse, köles, őszibarack, sóska, hajdina. Vanádium: megakadályozza a koleszterin lerakodását az erekben, védi a szívet és az érrendszert az elmeszesedéstől, elősegíti a növekedést, “fellép” a fogszuvasodás ellen. Hiánya megemeli a koleszterin- és triglicerid szintet, hajhullást okozhat. Az esetleges többletet a C-vitamin eltávolítja a szervezetből. Forrása: szűz olívaolaj, barna rizs, tojás, sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, napraforgómag. Réz: a hormontermelésre van hatással, elsősorban a csecsemőmirigyére, erősíti a szívet és a vérképzéskor is szükség van rá. Hiánya vérszegénységet, bőrbajokat okoz. Forrása: bab, borsó, méz, szilva, burgonya, szárnyasok, brokkoli, cékla, gesztenye, élesztő, olajbogyó, dió, mandula, zab. Jód: a pajzsmirigy irányításában és az izomzat működtetésében van kulcsszerepe. Forrása: fokhagyma, lazac, cékla, paraj, halolaj, kelbimbó, kelkáposzta, uborka. ( A pajzsmirigy túlzott működésekor jód tartalmú készítmények fogyasztása előtt feltétlen konzultáljon orvos-természetgyógyásszal!) Nikkel: katalizátor szerepet tölt be a szervezetben, meghatározó a szénhidrát-anyagcserében, növeli a C- és a P-vitamin hatását, serkenti a növekedést. A nagyobb mennyiség csökkenti az inzulin hatását! Hiánya zavart kelt a máj működésében és cukorbetegségre utaló jeleket produkál. Forrása: petrezselyem, hüvelyesek, cékla, tengeri halak, paraj, szója. Nátrium: jelentős mennyiség van a tormában és gyakran a palackozott ásványvizekben! Forrása még: zeller.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: