túlélni az időt

Egyebek 3.

                         Fontos megértenünk, hogy az ételek szervezetünkben kifejtett hatását nem azok íze alapján lehet megítélni, hanem hogy emésztésük során azok anyagcsere végtermékei savas vagy lúgos irányba tolódnak-e el. Ez nagymértékben függ az elfogyasztott ételek mennyiségétől és az adott ételekben található ásványi anyagok fajtájától, mennyiségétől. A kálium, nátrium, kalcium, magnézium és a vas a szervezetbe jutáskor lúgosító hatást vált ki, viszont a foszfor, a klór és a kén savképző tulajdonságokkal rendelkeznek.- Olvasható a Dr. Chen Zhen nevéhez köthető kiadványban.                                                                                                                           Kén: fertőtlenít. Forrása: fejes káposzta, brokkoli, cékla, hajdina, kelbimbó, fokhagyma.                                                                                   Króm: befolyásolja az inzulin termelődését és a szénhidrátanyagcserét. Forrása: kapor, cékla.                                                                   Kobalt: a B12-vitamin része. Forrása: cékla.                                         Magnézium:  az izomműködéshez szükséges enzimek alkotórésze. Sokan stressztűrést fokozóként ismerik. Nélkülözhetetlen, mert befolyásolja a szív működését, ritmusát, csökkenti a vérnyomást, részt vesz a csontrendszer szerkezetének kialakításában és fenntartásában, az anyagcsere folyamatában. Jótékonyan hat az idegekre. Hiánya ingerlékenységet, remegést, izomgyengeséget, szédülést, depressziót, álmatlanságot okoz. Forrása: méz, saláta, uborka, dió, mogyoró, cikória,  fehér- és vöröskáposzta, szőlő, hajdina, mák, zeller, cékla, rizs, torma, különösen a napraforgómag tartalmaz nagy mennyiségben magnéziumot.                                                                                                                           Mangán: támogatja az enzimeket, részt vesz a csontképzésben és az idegrendszer munkájában. Segíti a pajzsmirigy működését. Forrása: cékla, szőlő, torma, őszibarack, méz.                                                Vas: a vérképzés, az oxigénszállítás meghatározó része. Felszívódását a gyomorsav hiánya nehezíti, a fekete kávé, a csersav gátolja a vas felszívódását, így akár vashiány is kialakulhat. A vas hiánya kihat az agy, a szív működésére, károsodhat a hormonrendszer, gyengül a szervezet ellenálló képessége, befolyásolja az őszülést, nem utolsó sorban hátráltatja a fejlődést. Forrása: mák, zeller,  cikória, cékla, méz, karfiol, káposzta, tojás sárgája, csipkebogyó, alma, máj, ribizli, szőlő, dió, mogyoró, kapor, mazsola, brokkoli, lucerna, lencse, köles, őszibarack, sóska, hajdina.                              Vanádium: megakadályozza a koleszterin lerakodását az erekben, védi a szívet és az érrendszert az elmeszesedéstől, elősegíti a növekedést, “fellép” a fogszuvasodás ellen. Hiánya megemeli a koleszterin-  és triglicerid szintet, hajhullást okozhat. Az esetleges többletet a C-vitamin eltávolítja a szervezetből. Forrása: szűz olívaolaj, barna rizs, tojás, sárgarépa, fokhagyma, petrezselyem, napraforgómag.                                                                         Réz: a hormontermelésre van hatással, elsősorban a csecsemőmirigyére, erősíti a szívet és a vérképzéskor is szükség van rá. Hiánya vérszegénységet, bőrbajokat okoz. Forrása: bab, borsó, méz, szilva, burgonya, szárnyasok, brokkoli, cékla, gesztenye, élesztő, olajbogyó, dió, mandula, zab.                                                                                     Jód: a pajzsmirigy irányításában és az izomzat működtetésében van kulcsszerepe. Forrása: fokhagyma, lazac, cékla, paraj, halolaj, kelbimbó, kelkáposzta, uborka. ( A pajzsmirigy túlzott működésekor jód tartalmú készítmények fogyasztása előtt feltétlen konzultáljon orvos-természetgyógyásszal!)                                                                         Nikkel: katalizátor szerepet tölt be a szervezetben, meghatározó a szénhidrát-anyagcserében, növeli a C- és a P-vitamin hatását, serkenti a növekedést. A nagyobb mennyiség csökkenti az inzulin hatását! Hiánya zavart kelt a máj működésében és cukorbetegségre utaló jeleket produkál. Forrása: petrezselyem, hüvelyesek, cékla, tengeri halak, paraj, szója.                                                                       Nátrium:  jelentős mennyiség van a tormában és gyakran a palackozott ásványvizekben! Forrása még: zeller.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!