Ha gyakran fáj a vállad, ha látszólag ok nélkül fáradékonynak érzed magad, ha mind nehezebben koncentrálsz, alvászavarral küszködsz, jogosan gyanakszol májbetegségre. Ételekkel sok káros anyagot, baktériumot nyelhetsz le, amelyek a megemésztett táplálékkal együtt a májba kerülnek. Ilyenkor akcióba lép a májkommandó, a májsejtek feltartóztatják, lekötik, fölfalják, közömbösítik a koffeint, a nikotint, a mérgező gyógyszereket, a vegyszereket és valamennyi káros anyagot. Mindaddig, amíg ez a másfél kilós szervünk nem kerül túlterhelés következtében olyan állapotba, hogy képtelen lesz vagy alig képes szűrőként, bajelhárítóként működni. A májbetegségek népbetegségekké váltak, az ötödik leggyakoribb halálok nálunk. Számtalan ellensége van a májnak, rangsorolásukra nem vállalkozom, mindenesetre a vírusok előkekelő helyet foglalnak el a sorban. Talán tudod, csupán az utóbbi időben sikerült hétféle vírust izolálni, ám nem sikerült valamennyihez védőoltást kifejleszteni. Európán kívüli országokban, ahol a higiénia elmarad a kívánatostól, a hepatitis E-re, az utazó vírusra lehet számítani elsősorban. Ez a kórokozó, akárcsak az “A” nevet viselő, általában szájon keresztül jut a szervezetbe és okoz fertőzést. Gyakorta székletből kerül a vízbe és a táplálékba. A szexpartnert gyakran váltogatók figyelmébe érdemes, hogy a “B”-, a “C”-és a “D”vírus szexuális úton, testnedvekkel, vérrel, vérkészítménnyel terjedhet. A vírusok, ellentétben a baktériumokkal, csak élő szövetekben, élő sejtekben képesek szaporodni. Ebből következik, hogy alapvető védelmet a tisztaság, a gyakori szappanos kézmosás, különösen szűkebb-tágabb környezetünk, meg persze saját magunk koszmentesen tartása jelentheti. Nagymamáink korában közismert volt a felírat: tisztaság fél egészség! Lám, megint aktuális hangsúlyozni. Van ebben valami ijesztő, hiszen 2016-ot írunk. Ha májról beszélek, nem mehetek el szó nélkül az alkoholizmus-, a borfogyasztás- és a bortermelés mellett. Azért sem, mert bizonyított, azon férfiak fele, akik tíz éven keresztül naponta isznak hat-nyolc deci alkoholt, valószínűleg májzsugorodást kapnak. A nők érzékenyebbek az alkohol hatására, ők már három-négy deci fogyasztásával is “elérhetik” a májsejtek pusztulását. Toxikus hatásuk van bizonyos gombáknak, nálunk többnyire a gyilkos galóca öl, meg a szájban “székelő” amalgám is mérgező, miután higanyt, ólmot, rezet, cinket és ezüstöt tartalmaz. Szerencsére, már kiváltható ez a néma gyilkos. Találkoztam olyan fogorvosnővel, aki kerek-perec megtagadta a cserét, de ha érintet vagy, ne hagyd magad! Különösen az allergiások, a depressziósok, a terhesek rohanjanak fogorvoshoz. Az amalgám nem csupán a májat károsítja, hanem az agyat is “lebontja”. A háztartásban használatos tisztítók is okozhatnak galibát, akárcsak az idegcsillapítók, a fogamzásgátló-, az altató- és nyugtatótabletták, antibiotikumok, vércukorcsökkentők, hashajtók, daganatellenes szerek, a gombás fertőzésekre felírt gyógyszerek komolyan terhelhetik a májat. Huzamosabb ideig tartó alkalmazásuk kockázattal jár. Ezért feltétlenül szükség van rendszeres kontrollra. Veszély leselkedik a szerves oldó-, valamint a permetezőszerekkel és más vegyi anyagokkal dolgozókra. Akad olyan ifjú titán, aki fittyet hány mindenre, dohányzás közben vegyszerrel permetez. Mit lehet ilyenkor mondani? Talán nem lesz meglepő, ha szóba hozom: tilos altató- vagy nyugtató tablettára alkoholt inni, mert májkárosodás mellett tartós bódultság is bekövetkezhet. Külön említem az élelmiszerekbe adagolt “finomságokat”, amikkel a máj nem tud mit kezdeni, megzavarják és megnehezítik a máj működését és az epe elfolyást is károsan befolyásolják. Számomra teljesen érthetetlen, miért engedélyezik törvények a kárt okozó anyagok felhasználását élelmiszerek gyártásakor. Az élet, az egészség védelme miért nem előz meg minden mást. Hiszen senki nem tudja, kinél mikor lép fel a káros hatás, mikor aktivizálódnak és mikor milyen kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekbe kevert”mérgek”, aztán a kialakult betegségekre felírt gyógyszerek. Emlékszem, Hagyó nagypapa szinte minden évben készített hurkát, kolbászt és egyéb finomságokat, de soha sem kevert az alapanyagok közé például ízfokozót, mégis fantasztikusan finom volt a “végtermék”. Gondolom, van hasonló élményed. A felsorolásból azonban nem hiányozhat a genetikai adottságból, az anyagcserezavarból, az idegi- és a lelki terhelésből kiinduló májbetegség. Ilyenkor vas- és magnéziumhiánnyal is számolni kell, ráadásul gyakran az epekiválasztás is sérül.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: