Májbetegségre utalhat a hasi fájdalom, a puffadtság, az aluszékonyság, a fáradékonyság, a csökkenő teljesítmény, a sárgás bőrszín, fokozott gázképződés a belekben, vizenyősség a bokában, töredező haj például. Nem ritkán úgymond reumatikus ízületi- és izomfájdalmak jelentkeznek pihenéskor, “nyugalmi” állapotban, ám ha mozgásba lendül az ember, csökkennek, sőt, el is múlnak, ez jelzi, baj van a májaddal. Bőrviszketés, szédülés, tompa fejfájás, ingerlékenység jellemzi a betegséget. A máj és a lép általában megnagyobbodik. Figyelmeztető jel, ha a vizeletben megjelenik a bilirubin, az epefesték, vagy megemelkedik az Ubg, az urobilinogen, azaz az epefesték-származék szintje. Tudnod kell, egészséges ember vizeletében nincs epefesték, a vörösvérsejtek süllyedési sebessége pedig 10 mm óránként. Betegségnél kisebb. Előfordulhat, hogy éveken át tünetmentes valaki, más esetben heves tünetekkel, hirtelen támad a baj. Bizonyára tudod, a máj szerepet játszik a hormonális egyensúly létrejöttében, befolyásolja a vérkeringést, szabályozza a folyadékháztartást, vérképzéskor sem nélkülözhető. Óránként glükózt ad az agynak, ugyanakkor tárolja a vasat, a B12-vitamint, a fölösleges cukorból zsírt ‘készít” és különböző szövetekben tárolja. A fölhalmozott zsír pedig “alaktalanná tesz”. Ha szükséged van rá, ügyesen összeállított étrenddel nem látványosan ugyan, de maradandó súlycsökkenést érhetsz el. Ne engedj a média gerjesztette “jobbnál jobb”, “hatásosabbnál hatásosabb” receptek, módszerek csábításának. Írásaimból megismerheted azokat a tennivalókat, hétköznapi lépéseket, amelyekkel leadhatod a felesleges kilókat szenvedés, önkorlátozás nélkül. Gyakori a májszövet zsíros elfajulása. Leggyakrabban a fehérjehiányos táplálkozás váltja ki, de a sok zsiradék is károkat okoz. Kezdetben anyagcserezavar lép fel, később megbetegszik a máj is. A májnak igen nagy szüksége van kolinra és metioninra. A metionin nevű aminosav különleges figyelmet érdemel, mert belőle jön létre a homocisztein, a fehérjék lebomlásakor keletkező méreg. Baj akkor támad, ha génhiba miatt a homocisztein nem bomlik fel azonnal és szintje megemelkedik. A részletekről már írtam korábban, de ismét szóba hozom, hogy hangsúlyozzam, kivédhetők, de legalább is meghatározóan csökkenthetők a káros hatások. Hogyan? Lehetőleg kerüld a tartósítószerrel, ízfokozókkal és egyebekkel felturbózott kész ételeket. Pontosan tudom, ezt megvalósítani pokolian nehéz, szükséged lesz minden furfangodra, ötletedre, mert még ma is engedélyezett a “mérgező anyagok” használata az élelmiszeriparban. Mindenesetre, sok E- és B-vitaminban gazdag nyers salátát, gyümölcsöt iktass étrendedbe, lehetőleg termőhelyén beérettet. Úgy is mondhatnám, egyél piros, sárga, zöld növényeket, hogy kellően felvértezd magad számos káros hatással szemben. A klorofill tartalmú például méregtelenítő, elősegíti a sejt megújulását, közvetlen segítséged ad a röntgensugarakkal, az elektroszmoggal szemben és a “gyilkos” baktériumok, vírusok, gombák elleni harcban is támogatja a szervezetet. Ott vannak még az unos-untalan emlegetett szabadgyökök, amiket a karotin, a karotinoidok blokkolhatnak. Például a kukorica színét adó, egyénként az emberi szem védelmét elősegítő zeaxanthin. A termőhelyén beérett almában lévő rost, a pektin óvja a szívet, csökkenti a koleszterin szintjét, ezáltal az érelmeszesedést is könnyebben kikerülheti az ember. Éppen csak megemlítem a flavonoidokat, jóllehet igen nagy jelentőségűek, mást ne mondjak, fokozzák a szervezet ellenálló-képességét, és az immunrendszer reagálását a külső-belső támadásokkal szemben. Ide sorolható az inulin, aminek a “vivőanyaga” a csicsóka is. Nem véletlen, hogy a gyógyszergyártók “munkára fogták” az inulint. Májad támogathatod sárgarépával, csicsókával, paradicsommal, gesztenyével, articsókával, cikóriával, céklával, kínai kellel, brokkolival, hallal, egyebek mellett. Fűszerezhetsz citromfűvel, orvosi zsályával, borsmentával, őrölt köménymaggal, ánizzsal például. Közbevetőleg az ánizskenyér receptje: hat tojás sárgáját tíz deka vajjal és húsz deka cukorral, egy evőkanál ánizzsal keverd habosra, majd óvatosan tegyél hozzá húsz deka lisztet és legvégén könnyedén a felvert tojáshabot. Ha van püspökkenyér sütőformád, vajazd ki és liszttel szórd meg, ebben süsd ki lassú tűznél. Ha nem ragad a tészta a villához, elkészült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: