Hazánk legismertebb orvos-természetgyógyásza Dr. Oláh Andor számos kiadványban hívta fel a figyelmet az egészségkárosító szokásokra, életmódra és azonnal gyógyító javaslatokat is tett. Ezekből szemezgetek, mert ma is érvényesek és a rossz elvetéséhez, a jó használatba vételéhez sok-sok ismeret, információ elengedhetetlenül szükséges. Nálunk, a sós, “magyar konyha” hazájában a lakosság 20-40%-a szenved magasvérnyomás-betegségben. Sokan nem is tudnak betegségükről. Szervezetünk napi nátriumklorid-szükséglete 3 gramm, ezzel szemben 15-20 gramm az átlagos napi sófogyasztás. Különösen magas a sótartalma a füstölt hentesáruknak (melyek rákkeltők is), a felvágottaknak, a szalámiknak, a húskonzerveknek, a húspástétomoknak, a piros aranynak. A készen kapható tésztafélék is túlsózottak. Nemcsak nem szükséges, de káros is a teljesen sótlan étrend. Hogyha teljesen kizárjuk a sót, húgyvérűség következhet be. A konyhasóhiány miatt a vese felmondja a szolgálatot, és csak némi konyhasófogyasztás után kezdi meg ismét rendes működését. Normális esetben 36 mg% a húgysavszint a vérben. A szív- és érbetegségek gyógyítása, megelőzése szempontjából fontos a székrekedés megszüntetése. A székrekedés ugyanis az alsó végtagok trombózisáért is felelőssé tehető. A vastagbélben pangó széklet gátolja nyomásával a vastagbél és a gerincoszlop között futó nagy vénákból a vér visszaáramlását a szívbe, az alsó végtagokban is pangás és tágulat támad a visszerekben. Fokozza a vérpangást a székrekedéssel, a székletürítéssel járó erőlködés is, a hasprés akadályozza a vér visszafolyását a szívbe. A lábak tágult visszerei idővel rugalmasságukat is elveszítik, és mivel a vér viszkózus, sűrű, idővel trombózis is előáll. A székrekedés megszüntetésében, tehát a visszérképződés és trombózis gyógyításában, megelőzésében legfontosabb a rostdús, vegetáriánus étrend beállítása, nyersétrend-kúrákkal, gyümölcskúrákkal. Rendszeres testgyakorlással és hasmasszázzsal karöltve. Reggel felkelés előtt és este lefekvés után tenyerünket a hasra fektetve erős körmasszázst alkalmazzunk az óramutató járásával egy irányban. Tudjuk, a súlytöbblet szív- és érbetegségekre hajlamosít. Az elhízásért a sör is felelőssé tehető, meg a “kedélyes” sörpocakért és az “ökörszívért” is. A sörivók nagy mennyiségű, több liternyi folyadékot fogyasztanak sör formájában, és ez egyre fokozódó szívtágulatot okoz, végül annyira megnagyobbodhat a sörívók szíve, hogy csaknem egészen kitölti a bal mellkasfelet, ez az “ökörszív”. Az ember szívének normális nagysága kb. az öklével azonos, az ökör szíve 3-4 emberökölnek felel meg. Az “ökörszív” a pitvarok, kamrák tágulata és a szívizom túltengése miatt megnagyobbodott szív. Az “ökörszív” ára az egyre fokozódó szívelégtelenség, nehezített légzés, vizenyőképződés, tehát vérkeringési elégtelenség, dekompenzáció, korai halál. Kutatások bizonyítják a méz gyógyító hatását. Erősíti a szívizom összehúzódását, kedvezően hat a szívmunkára, értágító és vízhajtó hatása van. Éppen olyan előnyös, mint a természetes cukor és gyümölcs. Egy kanadai orvos tanácsa: cukor helyett fogyasszunk mézet, kávé helyett pedig, ami este fogyasztva álmatlanságot vált ki és a véredényeket is szűkíti, igyunk gyógyteákat, így például csipkebogyóból készített teát és édesítsük mézzel. A szívizomnak sok tápanyagra és rengeteg energiára van szüksége, hogy nagy feladatának eleget tehessen, és a méz szénhidrátja azonnal hasznosítható energiát ad, de szíverősítő káliumot is tartalmaz. Száz gramm mézben 30-70 mg kálium van. Káliumsó-tartalma miatt van vizelethajtó hatása. Szívelégtelenségnél nemcsak digitalis-készítményeket kell adni, hanem mézet is. Azt tanácsolhatom – írja Oláh doktor-, hogy naponta igyunk fél-egy deci meleg vizet, melybe egy evőkanál mézet és fél citrom levét keverjük. Méhészeti termékként ismert a propolisz, aminek vérnyomáscsökkentő és nyugtató hatása van. Egyéni érzékenység és nagy adag esetén viszont izgat, stimulál. A virágpor nyugodtan fogyasztható, általános regeneráló hatásán kívül a szívizmot is erősíti. Adagja, naponta 2-3 teáskanálnyi mennyiség. Vérnyomás csökkentésére különösen előnyös a fokhagymás méz. Egy liter vízbe keverjünk 30 gerezd apróra vágott fokhagymát, 3 evőkanál mézet, másfél deka morzsolt élesztőt, érleljük, hagyjuk állni kilenc napig, közben többször keverjük meg, majd naponta háromszor, reggel, délben és este egy-egy pálinkáspohárnyi adagot igyunk meg belőle. A szív- és érbetegségek gyógyításában és megelőzésében döntő fontosságú a konyhatechnika. A hidegen sajtolt olajat az elkészült ételhez tegyük hozzá, ne süssünk, főzzünk vele, mert hevítés közben a telítetlen zsírsavak telítetté alakulnak át, s így már elősegítik a szív- és érbetegségeket.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: