Gondolnád, hogy 200 évvel ezelőtt eleink gyakran ettek köles kását? Egyáltalán nem fogsz csodálkozni, ha megismered jótékony tulajdonságait. Íme: a köles erőteljes lúgosító. Köszvényeseknek, reumásoknak, memória zavarral küszködőknek érdemes gyakran étrendjükbe iktatni ezt az ősi gabonaféleséget. Támogatja a hasnyálmirigyet, gátolja a károsító gombák, így a candida szaporodását is. Bőven tartalmaz vasat, kalciumot, kovasavat, magnéziumot. Elkészítése igen egyszerű, akár édességként, akár hús mellé köretnek tálalnád. Háromszoros vízmennyiséggel tedd fel, átmosás után. Tehetsz bele gyümölcsöket, zsírégető kókuszreszeléket, mazsolát, a fahéjról ne feledkezz meg. Tálalás előtt csurgass rá kedved szerint mézet. Vagy például készíthetsz kölesből meggyes csokoládést. Mérj ki négy kisebb tojás súlyának megfelelően cukrot,vajat, ezt keverd ki alaposan, én két tojást szoktam hozzáadni, majd apránként 25 deka köleslisztet adagolok hozzá és egy csipet szódabikarbonát, tetszés szerint fahéjat, beledarabolok diót és étcsokoládét, általában egy szeletet, a végén két-három evőkanálnyi magozott meggyet. Persze saját kedved szerint változtathatsz a mennyiségeken, mindenesetre alaposan keverd össze és süsd meg, tűpróbával ellenőrizd. Ahogy jeleztem, köretként is megállja a helyét. Ugyancsak háromszoros vízmennyiséggel tedd fel főzni mosás után. Ha történetesen zöldséges levest is készítesz, a levesből tetszésed szerint vehetsz ki zöldséget és azzal főződ meg a kölest. Vagy karfiolt, brokkolit, sárgarépát, kukoricát, cukorborsot, karalábét, az első főzővíz leöntése után tegyél a kölesbe és így főzd készre.Persze szeletelhetsz bele még paradicsomot, lilahagymát, fokhagymát. Nagyon finom és változatossá teszi akár a vasárnapi ebédet is. Kurkuma: jelentős fertőtlenítő, vírus- és gombaölő. Csökkenti a reumás fájdalmakat, jótékonyan hat a májra, az immunrendszerre, a vérkeringésre, véleményem és tapasztalatom szerint támogatja az ízületeket is. Sokoldalúságával segít megelőzni az agyvérzést. Érdemes a gyakran használatos fűszerek közé sorolnod a kurkumát, hiszen szinte mindent ízesíthetsz vele. Próbáld ki például a kurkumás kirántott krumplit. A megfőtt burgonyát tisztítás után hajdinalisztben, majd a tejjel hígított, kurkumával és curryvel fűszerezett tojásban-, aztán vagy hajdinalisztben vagy morzsában megforgatott burgonyahasábokat forró olajban barnára süsd ki. Bármilyen salátával kitűnő, de mustáros kefirt öntve a burgonyára, tovább fokozhatod az íz-orgiát.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: