Ismered a történetet: amikor a porondmester Eötvös zenebohóctól elvette hangszerét, “van másik…” felkiáltással elővette bő köpönyegéből a következő hangszert. Újra és újra…A felejthetetlen Charlie Chaplinnek annyira tetszett a produkció, hogy előadás után gratulált a zenebohócnak. Akkor jutott eszembe ez a műsor, amikor megláttam az izonitot és folsavat tartalmazó étrendkiegészítő árát, csaknem 15 ezer forintért, egyes patikákban “már” 11790.-. Nos, mindkét vitamin elérhető sokkal, de sokkal olcsóbban. Tudnod kell, az izonit a kolinnal egyetemben akadályozza a vér áramlását gátló lerakodást, szabályozza a koleszterinszintet, támogatja a májat méregtelenítési munkájában, befolyásolja az epe működését, jótékonyan hat az agysejtekre. Az izonit feszültség-, szorongásoldó, nyugtató, magasvérnyomás-csökkentő. Ezekből következik, hogy hiánya fokozhatja a magas vérnyomás, az érelmeszesedés kialakulását, a máj elzsírosodását. Legnagyobb mennyiségben olajos magvakban, gabonafélékben, diólevélben, gesztenyében található. Nem véletlen, hogy a sokat emlegetett Chen doktor napi fogyasztásra javasolja a gesztenyét. A Tesco áruházakban találsz 100 százalékos gesztenye kockákat, nincsenek semmiféle plusszal felturbózva. Ha rászánod magad, naponta ihatsz diólevél-teát, kellemes ital, bármelyik herba-üzletben találsz szálas diólevelet. Nem kell a legdrágább kiszerelésűt megvenned. Folytatom a folsavval. Korábban Czeizel professzorra hivatkozva írtam már a folsav-folátról. Nem csupán a gyermekre vágyó nőknek fontos vitaminról van szó, hanem kicsiknek – nagyoknak egyaránt nélkülözhetetlen. ” Napi 15 tányér spenót elfogyasztása lenne …szükséges ahhoz, hogy a táplálék révén bevitt foláttal semlegesíthessük a méregtelenítésért felelős, hibás génpár ártalmas hatását.” A professzor számos interjúban beszélt egy génpár meghibásodásáról, ami miatt “a szervezet nem képes a fehérjék lebomlásakor keletkező mérget, azaz a homociszteint gyorsan elbontani. Minden második magyar embert érinti a probléma! A homociszteinnek szerepe van az időskori elbutulásban, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában”, és nem utolsó sorban számos fejlődési rendellenesség létrejöttéért felelős. Czeizel Endre emiatt szabadalmaztatta a folsav-foláttal, a B2-,a B6-, és a B12 vitaminnal dúsított lisztet. Ahogy az általában lenni szokott, a vitaminokkal dúsított liszt nem kapható nálunk. A zöld növényekben viszont van folsav, a már említett spenótban, brokkoliban, magas folsavtartalmú a kínai kel például. Ettél már kínai kelsalátát? Pofonegyszerű elkészíteni. Lehetőleg friss kínai kelt vásárolj, szedd leveleire, alaposan mosd meg, majd vékony szeletekre vágva tedd nagyobb méretű tálba. Én megszórom őrölt köménymaggal, bár a kínai kel nem puffaszt. Aztán a zöldség mennyiségétől függően kettő vagy négy deci kefirbe egy vagy két teáskanál mustárt, sok zúzott fokhagymát teszek, összekeverve a kelre öntöm, megöntözöm eredeti citromlével is és alaposan átforgatom. Az időközben megfőzött két tojást tisztítás után kockára vágva a tetejére teszem és megszórom öt-hat deka durvára vágott dióbéllel. Önmagában is fenséges saláta. Ha már említést tettem a “négyes fogatról”, felsorolom: B12 van a mézben, a májban, a paradicsomban, az élesztőben, a halban, a dióban, a mogyoróban, az almában, a búzacsírában. B6 van a májban, a brokkoliban, céklában, uborkában, lencsében, borsóban, a fehér kenyérben nincs! B2 van céklában, gesztenyében, sajtban, tojásban, gombában, káposztában például. Próbáld ki a rántott brokkolit. Az első főző levet én leöntöm. A második lében csak kicsit főzőm, hogy puhuljon, de ne essen szét, majd hagyományos módon kirántom. Nagyon finom.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: