Cím nélkül mindenféléről: olyan anyagokat, részleteket mutatok be, amikről keveset beszélünk, pedig szükséged van rájuk, ha túl akarod élni az időt.
Azok az ételek gyakran kerüljenek az asztalodra, amelyek cinket is tartalmaznak, mert a cink erősíti a szervezeted a fertőzésekkel szemben, elősegíti a rákos sejteket pusztító enzimek létrejöttét, részt vesz az anyagcsere folyamataiban, szerepet játszik az inzulin előállításában, befolyásolja az idegrendszer, a szem, a haj, a köröm és a bőr állapotát. Nos, igen sok minden tartalmaz cinket: lencse, brokkoli, kecsketej, cékla, burgonya, mogyorófélék, máj, méz, bab, hal, tökmag, és nem utolsó sorban a nyirokserkentő torma. A cinknek is van árnyoldala, ha corega extra erős és corega extra strong műfogsorrögzítő krémet használsz. Több éven át tartó használat esetén ugyanis felszaporodhat a szervezetben a cink, a magas cinkszint pedig vérszegénységet, végtagok zsibbadását okozhatja vagy egyensúlyzavart például. Át kell térned olyan rögzítőre amiben nincs cink. És igyekezz icuri-picuri mennyiséget használni minden alkalommal. Amikor vásárolsz, elolvasod a címkéket, mit fogsz enni, ha megveszed a szalámit, a sonkát, a felvágottat vagy más élelmiszert? Szánsz erre időt? Ha nem, mondok néhány nem felejthető érdekességet, a “kedvenceim”: az E 120-as fedőkód valójában allergiát okozó kárminsav azaz megtermékenyített nőstény pajzstetvekből kinyert és élelmiszerekben felhasznált “alapanyag”. Az E 250-es fedőkód nátrium nitrit, az agyba-főbe dicsért, egészségesnek kikiáltott termékekből sem hiányzik, bár rákkeltő hatású és DNS károsodást is okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság már négy évvel ezelőtt figyelmeztetést adott ki, hogy a másik “szuperélelmiszer”, a pálmaolaj potenciálisan rákkeltő, ha magas hőfokon dolgozzák fel. Ennek ellenére talán nincs is olyan készítmény, esetleg elvétve akad, amelyből hiányzik a pálmaolaj. Nem sorolom tovább… A baj sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk. Azért, mert szervezetünket nem vértezzük fel ilyen és ezekhez hasonló ocsmány támadókkal szemben, azok pedig csendben, szinte észrevétlenül “szívják a vérünket”, meggyengítenek bennünket.És utat nyitnak a vírusoknak, akár a COVID 19-nek is. Végtelenül szomorú, hogy ilyen és ehhez hasonló káros anyagokkal felturbózva forgalomba kerülhetnek élelmiszerek. A koronavírus pedig tarol. Kár, hogy nem akad vállalkozó, aki vizsgálatokkal bizonyítaná, az immunrendszer gyengülése és más betegségek kialakulásában milyen konkrét szerepet játszanak a különböző kódokkal ellátott “különleges” összetevők. Mindenesetre: nagyon vigyázz a májadra, hogyha káros anyagokkal “fűszerezett” ételeket eszel, meg egyébként is. A májadnak erőre van szüksége, hogy képes legyen a mérgeket ellensúlyozni valamelyest, tudjon epét termelni. Gyakran előfordul, hogy nem termel elegendő epesavat a máj, pedig az epesavak önálló védekező rendszert alkotnak a szervezetedben. El tudják pusztítani a különféle mérgeket, egyes úgynevezett nagy vírusok burokanyagát is “szétcincálják”, tönkre teszik. Ezt Dr. Bertók Lóránd professzor fedezte fel és hívta fel a figyelmet, hogy különösen az 50 év feletti nők és férfiak többsége epeproblémáktól szenved, és valószínűleg nem is tudnak róla. Sajnos az epesav szint vizsgálata nem tartozik az alapvető laborvizsgálatok körébe, jóllehet rendkívül fontos lenne védelmi szerepe miatt. Persze kideríthető milyen állapotban van a májad, a tüdőd, a szíved, a vesédről se feledkezz meg, csakhogy ezek kivizsgálását manapság különösen nehéz elérni.
Néhány javaslat, amivel ellenállóbbá teheted a szervezeted, hogy képes legyen felvenni a harcot a vírusokkal szemben. Ha teheted, éjjel 11 óra és hajnali 3 óra között pihenj, mert az epehólyagnak és a májnak ekkor van az aktív időszaka, ami rossz hír, hogy ez idő alatt a szíved meggyengül. Ha lefekvés előtt iszol galagonya teát, az támogatja a szívedet. A mély alvásra szüksége van a májnak, hogy feltöltődjön energiával. Másfelől barátkozz meg a májtámogató máriatövismaggal. Ledarálod, összekevered mézzel, így kettő az egyben: a májra és a tüdődre is jó hatást gyakorol a méz. Ha esetleg nem ismered a fekete retket, feltétlenül vásárolj és megreszelve esténként fogyaszd, mert “csodát tesz”, elősegíti, hogy legyen elegendő epesavad, jó hatást gyakorol a májra, sejtvédő, immunerősítő, méregtelenítő. Lédús csodaszer: C-,A-,E-,B1-,B2- vitaminok mellett szelén, cink, kalcium, foszfor, mangán, vas erősíti jó tulajdonságait. Egyet ne felejts: a fekete retek reggel méreg, délben étek, este gyógyszer! Szerintem frissen reszelve a legjobb, persze ízlés dolga ki miként használja. Korábbi írásaimban részleteztem, melyik anyag mire jó, mit támogat, miért van szükséged rá. Most csak a Covid 19 miatt ismételem meg, hogy a szelén és a cink egyebek mellett támogatja az immunrendszert, a B2 vitamin karbantartja a nyálkahártyáidat, a B1- és a C- vitamin különösen az idegrendszert támogatja. A kurkuma támogatja az immunrendszert, a májat, a vérkeringést és az ízületeket. Az útifű tea a tüdődnek, a légúti rendszernek segít akárcsak a “szuperélelmiszer” fokhagyma, csillagánizs és fahéj. A vese szereti a csalán- és a mezei zsurlóteát, a céklát. A Covid 19 megtaníthat bennünket arra, hogy lemondjunk kényelmünkről s magunk készítsünk egészséges élelmiszereket, ahelyett hogy a megfejthetetlen E számos, szervezetünkben ki tudja milyen hatást kiváltó anyagokkal gyártott ennivalónak nevezett készítménnyel terheljük szervezetünket. Ha új útra térsz, ha változtatsz szokásaidon, ha átállsz a saját készítésű ételekre, akkor se feledkezz meg arról, melyik szerved mivel tudod támogatni, mert a Covid 19 vírus ellen védekezni kell.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: