Ha álmodból felébresztenének, bizonyosan folyékonyan sorolnád: a zsír hatásos szigetelő, véd a kihűléstől, óvja a csontokat, a belső szerveket, mindezeken felül képes az energiát raktározni, hogy ínséges időben legyen mihez “nyúlni”. Csakhogy, már átestünk a ló túloldalára, nap, mint nap annyi zsír kerül a szervezetünkbe, ami kimondottan káros, rombolja a szívet, túltáplálttá tesz, hajlamosít érelzáródásra. Alaposan nézd meg, mit vásárolj, mit egyél, próbálj az “élelmiszergyártók fejével gondolkodni” – milyen készítményekbe kerülhetett látható vagy láthatatlan zsír. Tudnod kell, a túl sok állati eredetű növeli például a mell-, a petefészekrák kockázatát. Másfelől, ha a magas koleszterinszint mellé sok, a kelleténél több triglicerid társul, számíthatsz érszűkületre. A zsírgazdag táplálkozás elősegíti a húgysav felszaporodását a vérben és a szövetekben, s ezáltal a fájdalmakat okozó köszvény kialakulását is. ( Zárójelbe írom, jóllehet igen sajátos helyzetre utal véleményem szerint, hogy növényi olajból almaaroma, ricinusolajból pedig őszibarackíz készülhet. Vajon megáll feltételes módnál az élelmiszergyártás? Ki tudja a valós választ?) Az olajok javarészt telítetlen zsírsavakból állnak, csakhogy amikor főző- vagy szendvicsmargarint készítenek belőlük, a gyártás során megváltoztatják a zsírsavak eredeti szerkezetét s ezzel egyrészt értéküket vesztik, másrészt fokozhatják a koleszterin- és a trigliceridszintet a szervezetedben. Ezeket a hidrogénezett termékeket eleve betolakodóként kezeli a máj, és a koleszterin fokozott termelésével reagál. A hidrogénezett növényi olaj szerepet játszik az érelmeszesedés, az “agyvérzés”, az infarktus létrejöttében. Nem utolsó sorban gyulladáskeltő és -fokozó, vagyis megbetegíti az embert. Koleszterinszintet növelők a telített zsírsavak, amikből bőven van a disznózsírban, a vajban, a húskészítményekben, a kemény sajtokban. Telített zsírt tartalmaz az újabban felkapott pálma- és kókuszolaj is. Mindezek után érdemes sorra venni a védelmi mechanizmusokat. Csökkentsd az olajban, zsírban sütést, helyette párolj, főzz, a sűrítés habarással történjen. Törekedj a lehető legkevesebb zsír és olaj használatára. Az előfőzéssel, az első főzőlé leöntésével csökkentheted az étel foszfor- és purintartalmát. Mérsékeld a szalonnák, kolbászféleségek, pástétomok mennyiségét, mert növekszik a káros, érfalakra lerakodó koleszterin, és a triglicerid mennyisége, súlyos betegségláncolatot provokálva. Alakítsd át az étrended, cukor helyett méz, gyakran tegyél A-, E-, és C- vitamintartalmú zöldséget, gyümölcsöt az asztalra. Tagadhatatlan, zsírra szüksége van a szervezetnek. Leggyakrabban a halak fogyasztását javasolják, mondván, a bennük lévő többszörösen telítetlen zsírsavak támogatják az idegműködést, közreműködnek az anyagcserében, ráadásul a hormontermelésből is kiveszik a részüket. Ez így igaz, de nem szabad megfeledkezni a tengerek szennyezettségéről. A káros anyagok felhalmozódnak a halakban, és a tenger “gyümölcseiben”, rajtuk keresztül pedig terheljük szervezetünket. A köszvényeseknek mondom, a kagylók, a legtöbb hal magas purintartalmú, számukra ezek tiltott élelmiszerek. Riasztónak tartom, hogy megjelentek a génmódosított lazacok. Mint tudod, idehaza is vannak haltelepek, tehát védett környezetben élnek, fejlődnek az állatok, zsírsavtartalmukat azonban még senki nem mérte, tudomásom szerint. Te is tudod, a telítetlen zsírsavakat szokás felbontani egyszeres és többszörösen telítetlenre. Utóbbiak csoportjába tartoznak az oly gyakran emlegetett Omega 3 és Omega 6, összefoglalóan esszenciális zsírsavak. Részt vesznek a sejthártyák felépítésében, a zsírok szállításában, a gyulladások szabályozásában. Az Omega 3 zsírsavakat a linolénsav származékokhoz soroljuk. Ezek szabályozzák a jó és káros koleszterin arányát, csökkentik a vérnyomást, a gyulladást, a szívbetegség kockázatát, az allergia, a bőrbetegségek gyógyításából is kiveszik a részüket. Nagy mennyiségű Omega 3-ra van szüksége az agynak, a hímivarszerveknek és a szemnek. Mindezeken túl az Omega 3 csökkenti a depressziót, az agresszivitást. Vannak, akik Omega 3 hiányával magyarázzák a depresszió kialakulását és az agresszivitás térnyerését. Az Omega 3 zsírsavak két fő vonulatát szokás említeni, az EPA-t és a DHA-t. Ha a szervezet nem jut elég linolénsav származékokhoz, azaz Omega 3-hoz, vagy nem képes az EPA-ból DHA-t létrehozni, illetve az átalakítás nem elég hatékony, romlik a látás, az izomzat károsodik, a viselkedés pedig elfajul. Különösen a terhes anyáknak és az idős embereknek kell rendszeresen fogyasztaniuk linolénsav származékot tartalmazó élelmiszert. Az Omega 3 a magzati idegrendszer fejlődésében meghatározó. Pontosabban, mindenki számára fontos, mert az agysejtek a DHA és az EPA révén “beszélgetnek”, ám ha nem jutnak elegendő Omega 3-hoz, akkor az Omega 6-hoz “nyúlnak”, s emiatt sérülhet az agy működése. Az Omega 3 – egyes szakértők véleménye szerint – megszünteti a skizofréniát, az asztmát, a hiperaktivitást. Mindenesetre, a hiperaktiv “rossz gyerekek” mielőbb kapjanak esélyt a “normális” életre, megbélyegzés helyett. A döntést elsősorban az anyának kell felvállalnia. Szokás elvetni eleink gyakorlatát, pedig mára többszörösen bebizonyosodott, okosak voltak az egykori anyák, mert hosszú ideig szoptatták a csecsemőket, ezzel egy életre megalapozták védelmüket, az anyatej ugyanis gazdag telítetlen zsírsavakban. Fiatalok és felnőttek elsősorban dióból, len- és repceolajból nyerhetnek Omega 3-t. Nem hallgathatom el azonban, bőségesen van a halolajban, heringben, lazacban, makrélában. De mint korábban írtam, a tengerek túlságosan szennyezettek és a génmódosított lazac sem az igazi. Az Omega 6-t linolsav származék, főként napraforgó és olívaolajban található. Az előzőkben utaltam rá, rendkívül fontos az Omega 3- Omega 6 arány, mert ha az utóbbiból túlságosan sok van, gyulladást provokál a szervezetben és az agy is kárát láthatja. Hogy pontosan mennyi az elég az Omega 6-ból, nehéz megmondani. Egyes szakértők szerint, mindössze két kávéskanálnyi napraforgóolajra van a szervezetnek szüksége, ez durván négy-öt gramm. Fokozható a bevitel dió, mogyoró, szőlőmag, kukorica, mandula fogyasztásával, de napi harminc gramm már káros, mert fokozza a szabadgyökök termelését. Más vélemény szerint ötször több Omega 3-t kell a szervezetbe juttatni, mint Omega 6-t. Ha történetesen vérzékeny vagy, netán véralvadásgátlót szedsz, feltétlenül beszélj orvos-természetgyógyásszal vagy jól képzett szakgyógyszerésszel mielőtt kapszulákba “tömörített” halolajjal kívánod fedezni Omega 3 szükségleted, nehogy árts magadnak. Ne felejtsd el, olívaolajjal nem szabad főzni vagy sütni, mert eközben a telítetlen zsírsav telítetté válik, tehát árt. Megítélésem szerint a margarinokba és más élelmiszerekbe is túlságosan sok Omega 6-t tesznek a gyártók. Te hogy látod?
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: