Áfonya: az oláh nyelvből kölcsön vett név vált általánosan elfogadottá nálunk, jóllehet a Vaccinium cserje termésének eredeti neve fenyves bogyó. A fekete áfonya az ismertebb és szívesebben használt, nyilván azért, mert a vörös változat védett. Egykor kukojszának, molabogyónak nevezett fekete áfonya a nyirkos, savanyú talajt szereti, s ez határt szab termesztésének. Jó tulajdonságai azonban hosszan sorolhatók: ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját, bélfertőzésnél meggátolja a kórokozók elszaporodását, elősegíti az emésztési zavarok megszűnését. Megakadályozza a vérrögképződést az agyban, megelőzi a vesekőképződést. Jótékony hatású húgyúti betegségeknél, érelmeszesedéskor, visszérgyulladáskor. Egy füvesasszony szerint forró, hígított, kevés mézzel “megerősített” feketeáfonyalé megszünteti a köhögést, a légzőszervi megbetegedést. A fekete áfonya A-, B-, és C- vitamint, festék- és cseranyagot, cukrot, vasat, gyümölcssavakat tartalmaz. A kukojsza tea szabályozza a mirigyek működését, javítja a szemet, vizelethajtó, megszünteti a bélhurutot, vesevédő, ajánlható cukorbetegeknek és mindennapi üdítőként is fogyasztható. Fenyvesbogyóból készíthetünk lekvárt, szörpöt, dzsemet, pálinkát, bort. Közismert: párolt őzcomb vagy őzgerinc, főtt vaddisznó, sült nyúlszelet, nyúlpástétom csak áfonyával tálalva az “igazi”. Nagyobb üzletekben árusítanak áfonya dzsemet, de általában kevés fenyvesbogyó van benne.
Ánizs: májbetegek különösen becsüljék meg, mert az egyik, rendkívül fontos vitamin, a kolin, ami meggátolja a koleszterin lerakodását az érfalon, megtalálható benne. A termés zsírosolaj-tartalma elérheti a harminc százalékot, csaknem ugyanennyi fehérje található benne. Ezen kívül cukor, gyanta, s akár öt százalék illóolaj is kimutatható. Melegítő hatása van. Étvágyjavító, hurutoldó, fertőtlenítő, idegerősítő, bél- és epebántalmak elleni szer. Szabályozza a koleszterin szintet, gátolja a lerakodást, gyorsítja az emésztést, támogatja az agysejteket, méregtelenítésben segíti a májat, jótékonyan hat a szívműködésre és a vérnyomásra. Asztmásoknak feltétel nélkül ajánlható rendszeres fogyasztásra, mert olaja feloldja a nyálkát, megkönnyíti a légzést. Gyerekeknek szélhajtó tea készíthető belőle. A szoptató anyák szívesen fogyasztották tejszaporító hatása miatt. Likőrök, puncsok, cukorkák ízesítője, de megbolondítható vele a vadas mártás, a sárgarépa-, a tök-, a céklafőzelék és a gyümölcskompót is. Indiában rizses húsok ízesítője. Magja nyersen elrágva megszünteti a csuklást. Az ánizs szereti a meleget, ha van lehetőséged termesztésre, magja április második felében, jó táperejű földbe vethető, termése augusztusban, szeptemberben érik be. Kevéssé tudott, hogy bogárűző, hatásos szer tetű ellen is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: