Készüljön szervezetedről állapotfelmérés tetőtől talpig. Különös tekintettel a homociszteinre, ami egy aminosavból, a metioninból jön létre a táplálékkal bevitt fehérjékből. Ám, ha génhiba miatt a szervezet nem képes gyorsan lebontani, semlegesíteni a homociszteint, szintje megemelkedik és iszonyú pusztítást végez. Czeizel Endre genetikustól tudjuk, több születési rendellenesség okozója, de szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, az elbutulásban, a meszesedésekben, a trombózis, az infarktus, az agyi érkatasztrófa, azaz az agyvérzés létrejöttében. Számos interjúban elmondta a professzor, minden második magyar embernek okoz bajt ez a génhiba. Az orvosi gyakorlatban mégsem általános a homocisztein szint mérése. Jóllehet, ha tudná az ember, hogy nála fennáll a génhiba, képes lenne saját maga is csökkenteni a veszélyt. A folsav, a B2, a B6 és a B12 vitamin ugyanis méregteleníti a homociszteint. Czeizel Endre kidolgozta és szabadalmaztatta a vitaminnal dúsított liszt receptjét, így a lehető legegyszerűbben hozzájuthatnánk a “gyógyszerhez”. Csakhogy! Az üzletek közül manapság, ismereteim szerint, kizárólag a Tesco áruház kínál vitaminozott alapanyagokat, amiért dicséret illeti. Volt alkalmam a gyártó munkatársával beszélni, állította: a vitaminozott lisztet a kereskedők nem igénylik, akik viszont azt mondják: nem ismerik a terméket /A Tescot leszámítva természetesen/. Az egymásra mutogatás levét pedig mi isszuk meg. Nehezen érthető, pontosabban érthetetlen, ha a vitaminozott liszt segíthetne a születési rendellenességek és a halált hozó betegségek kivédésében, miért nem vásárolható meg Magyarország valamennyi élelmiszerüzletében?
Mit tehetsz, tehetünk ebben a helyzetben? Magad uram, ha szolgád nincsen alapon, magunknak kell úgy alakítanunk étrendünket, táplálkozásunkat, hogy a négy vitamin feltétlenül benne legyen. Tudnod kell, a dohányzás, a kávé, a zöldséget, gyümölcsöt nélkülöző étkezés növeli a homocisztein szintjét és ha ezt nem veszed figyelembe, életveszélybe sodorhatod magad.
Próbáld ki Dávid csicsókás céklasalátáját. Az alapötlet, a csicsóka és a cékla kombinálása – egy kedves doktornőtől származik, amit én tovább variáltam. Fogyaszthatod naponta, egy hónap után szünetet kell tartani. Különösen vashiánnyal, vérszegénységgel és ebből következően gyakori fejfájással küszködőknek ajánlható. A nőknek amúgy is pótolniuk kell vasveszteségeiket menses alatt és után. De jót tesz az érelmeszesedés, a magas vérnyomás ellen is. Vidéken a csicsókát általában elutasítják, mert a háborúra emlékezteti őket. Nem volt más, hát csicsókát ettek. A rossz emlékek igen erősen hatnak ma is, pedig a csicsóka májtámogató, vértisztító, vércukor- és vérnyomáscsökkentő, immunerősítő, béltisztító. Inulin tartalma miatt cukorbetegek is ehetik, és a székrekedésben szenvedőkön is segít. A saláta másik alapanyaga a természetes vasban gazdag cékla. Mivel a természetes vasat szinte maradéktalanul felhasználja a szervezet, kiegyensúlyozottá válhat vérképzésed, vasháztartásod, javulhat pajzsmirigyed működése, fokozódik ellenálló képességed és persze csökkenhet a szervezetre károsan ható homocisztein mennyisége.
Nos: tojás nagyságú csicsókát, ötven deka céklát, kis fej, lehetőleg lila hagymát, néhány gerezd fokhagymát alapos mosás, tisztítás után lereszelek. Az íz-orgia reszelt alma és kevés frissen reszelt torma hozzáadásával fokozható. Az alapanyagokat megszórom őrölt köménymaggal, jól összekeverem, és leöntöm salátalével. A salátalé igen egyszerű: evőkanálnyi kész mustárt felengedek forralás után lehűlt vízzel, vagy egyszerű csapvízzel, hozzáadom egy citrom levét, és egy evőkanálnyi, telítetlen zsírsavban gazdag, hidegen sajtolt extra szűz olívaolajat. Alaposan összekeverem és tálalható.