Ha veszed a fáradtságot, s megismered a növényeket közelebbről, még inkább hatásukat és ennek birtokában készítesz ételeket nap, mint nap, szert tehetsz gyógyító tudásra, egészségre és persze jókat ehetsz. Mindenesetre, kedvcsinálónak közreadom és folytatom növénytáram bemutatását a ráadás sorozatban.
Fekete ribizli meg a piros: rendkívül fontos növény a fekete ribizli, mert képes kimosni, kitakarítani a szervezetből az ionizált fémeket és más szennyeződéseket, véd a hasadó anyagok sugárzása ellen. Rendszeresen fogyasztanod kéne, részint például a röntgenfelvételek során ionsugárzás érhet, másrészt azért, mert a mai napig nem igazán ismert a csernobili baleset utóhatása, és a legutóbbi, a japán atomkatasztrófáé sem. Akinek van kiskertje feltétlen ültessen, talán nagyméretű dézsába, mosófazékba, virágcserépbe is telepíthető az erkélyre. Úgy tartják, kellemetlen szagú, én nem tapasztaltam. Az biztos, meggátolja a baktériumok szaporodását, lázcsillapító, gyomorbántalmak gyógyítója, savszabályozó, gátolja a vér elsavasodását, csíraölő. Jó epe-, máj-, gerinc-, és vesebetegségekre, sárgaságra, magas vérnyomásra, vérszegénységre, a tüdő betegségeire, segíti a köszvény, a reuma a migrén megelőzését, megnyugtatja az idegrendszert, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal fogyaszt, és végül, de nem utolsó sorban, védi a sejteket. Mézzel elkevert bogyókkal csapott evőkanálnyi mennyiségben két hetes kúrát érdemes tartani. Este hat óra után már nem szabad fogyasztani. A kúra idején ne sózd az ételt. Az augusztusban beérő bogyókból készített szörp sok C- és B- vitamint, gyümölcssavakat, pektint, cukrot tartalmaz, érdemes kellően hígítani, nehogy fogszuvasodást okozzon. A termés jól tárolható fagyasztóban. A fekete ribizli ép , egészséges levelei értámogató rutint, cseranyagot, C-vitamint, kevés illóolajat tartalmaznak. Teája jótékony hatású magas vérnyomásnál, vese- és hólyagbetegségben, reumában, ízületi bántalmakban, légzőszervi megbetegedésben.
A piros ribizli szinte valamennyi vidéki kiskertben megtalálható. Rendkívüli C-vitamin forrás, sok, szívet támogató káliumot, élelmi rostot és jól felszívódó vasat rejt magában. Ha nincs kerted, nevelheted nagyobb méretű edényben, a cserje egy-két méter magasra nő, s valamelyest bokrosodik, akárcsak a fekete ribizli és erre számítanod kell. Nem szabad túlöntözni egyik bokrot sem, én csupán nagy szárazság idején adok vizet nekik.
Próbáld ki Lévai Vera ribizlis pitéjét: 20 deka lisztet morzsolj el 10 deka vajjal majd adj hozzá csipet sót, 5 deka cukrot, egy tojást, 2 evőkanál vizet és gyúrd össze jó alaposan. Ha elkészültél, fél órára tedd hűtőszekrénybe. A töltelék sem bonyolult, a piros ribizli szemeket, lehetőleg fél kilónyit, villával óvatosan húzd le a szárról, teaszűrőbe téve folyóvíz alatt mosd meg a szemeket, ha lecsurgott a víz, tálba téve adj hozzá 10 deka cukrot. Ezután 5 deka megolvasztott vajhoz adagolj 7 deka darált diót, 5 deka cukrot és kis lángon kevergetve pirítsd meg. Ha elkészültél, óvatosan keverd el a ribizlivel. A pihentetett tészta kétharmadával béleld ki a kerek tortaformát, rá a tölteléket s a maradék tésztából készíts rácsokat, ezeket tojás sárgájával kenegesd meg, a tésztát 25-30 percig süsd kis lángon.