Van másik…2

                         Túlságosan drasztikus és elavult beavatkozásnak tartják az orvosok az ülőfürdőt lázcsillapításra – állítólag, inkább a gyógyszereket javasolják – olvastam minap. Na igen, bizonyára. És a mellékhatások? Például súlyos, potenciálisan életveszélyes bőrkiütések, gyomor és bélrendszeri vérzések, máj- és vesekárosodás, heveny veseelégtelenség, vérképzőszervi károsodás, hogy mást ne is említsek például a Nurofen láz- és fájdalomcsillapító esetleges következményei közül. Felfoghatatlan számomra, hogy ezt és a többi hasonló készítményt már három hónapos kortól ajánlják. Azt soha, senki nem tudja megmondani, hogy kire miként hat bármelyik vegyészeti szülemény. A gyógyszer mellé csatolt betegtájékoztató nyíltan meg is mondja: akár az első használatkor bekövetkezhet a tragédia. Tegyük fel, a három hónapos csecsemőnél heveny veseelégtelenség lép fel. Mit tehet az anya, felismeri-e a vészhelyzetet, lesz-e lehetősége azonnali segítséget kérni és kapni? Vagy magára marad károsodott gyermekével, ha egyáltalán túléli a csecsemő például a Nurofen láz és fájdalomcsillapítót. “Azt mondták neki, elavult beavatkozás a hűtőfürdő a láz csillapítására.”                                            Nem csak a gyógyszerek mellékhatásai ijesztőek, már az élelmiszerek is veszélyt jelentenek – szerintem.  Nem találtam ezideig olyan felvágottat, szalámit, szeletelt sonkát, kolbászt, amit ne tettek volna rákkeltővé az E 250-el, a nátrium-nitrittel, ami nitrozaminná alakul a szervezetben. Elősegíti a DNS károsodást, a rák létrejöttét vagy éppen az agyat támadja. A másik “szuper élelmiszer” a pálmaolaj. Mondhatom: kart karba öltve minden élelmiszerben jelen vannak, szintén rákkeltő. A WHO, az Egészségügyi Világszervezet, de az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is csupán figyelmeztetést adott ki, nem tiltotta be ezek, és más, egészségre káros anyagok használatát. Vajon miért nem?                                   Meg fogsz lepődni, ha szánsz időt rá és elolvasod a vásárolni kívánt termék összetételét. Kijelenthető:támadásba lendült az élelmiszergyártás, a bajok kivédésére pedig alig maradt lehetőség. Már a gyerekekre sincsenek tekintettel, csokoládéba, fagylaltba, cukorkába is kerül általában pálmaolaj. Számos esetben még a tényleges pálmaolaj mennyiséget sem tüntetik fel. És egyetlen laboratórium, kutatóintézet sem vállalkozott arra, hogy kiderítse, mi történik akkor, ha például a különböző élelmiszerekbe tett pálmaolaj mennyiség összeadódik a szervezetben.                                                   Van másik…kétségtelen: el kell felejteni az előregyártott élelmiszereket, hiszen csak elvétve akad olyan, ami “nem szennyezett”. Nincs mit tenni: magad uram, ha szolgád nincsen, elő a fakanállal! Közre adok néhány, könnyen elkészíthető édességet, ami garantáltan “tiszta” lesz.                                                                           Csokoládéfagylalt, hozzávalói:1/2 liter tej, 15 deka csokoládé, 2 tojás, vanília, 5 deka cukor. A  cukorral habosra kevert tojásokhoz add a tejet, a vaníliát, az előzőleg lereszelt csokoládét. Gőz fölött folytonos keveréssel főzd fel az alapanyagokat s ha kihűlt, fagyaszd le. A Pennyben vásárolhatsz pálmaolaj mentes 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, neve: wawel – Lengyelországban gyártják. Herba boltban találsz eredeti vaníliát. A többi már rajtad múlik.                                                                                                       Kevés szó esik arról, hogy a szelíd gesztenye mennyire értékes, jótékony hatásáról E-, C-, B1-, B2-, B6 vitamin mellett kálium, nátrium, kálcium, foszfor és sok élelmirost gondoskodik, védi sejtjeidet. Akár minden nap készíthetsz belőle finomságot, négy- öthónapos csemetédnek is főzhetsz főzeléket, imádni fogja. A Tesco árul 100 százalékos gesztenye kockákat, semmi cukor, semmi ízesítő, szóval az ami kell neked. Egyszerű és finom az a gesztenyetekercs, aminek a receptjét Papp Lajosné mutatta. Negyed kiló gesztenye masszát keverj össze 10 deka cukorral, tehetsz hozzá kedved szerint rumot is, mindenesetre a végeredmény nyújtható massza legyen. Ezt alufólia lapra téglalap alakúra formázd, hogy rá tudd kenni 10 deka vaj, 10 deka porcukor és két vaníliás cukor keverékét. Ezután a fóliával feltekered és a hűtőben alaposan lehűtőd. Ujjnyi vastagságúra szeletelve tálalhatod is. ( ha veszel vaníliarúdat, magad is elkészítheted a vaníliás porcukrot, így lesz igazán finom.)                                                                                      Kedvenc sodóm: fél liter joghurtot verj fel alaposan habverővel, adj hozzá 20-25 deka cukrot, két megtisztított narancs levét, narancs helyett készítheted citrommal is, s ha fagylaltnak szánod, tegyél hozzá kevés vízben feloldott kevés zselatint majd fagyaszd le. Sodóként pedig megöntözheted vele rakott palacsintád, mogyorós máglyarakásod például.                                                                                    Bizonyára feltűnt, hogy hatalmas “túlkínálat”  van D vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőkből. Van olyan kapszula, amibe 3000 NE-t sűrítettek, sőt, hallottam 5000 NE- nyit tartalmazóról is, nem tudni miért, amikor mindössze 2000 NE az egy napra ajánlott mennyiség.  A D vitamin zsírban oldódó, ebből következően felszaporodhat a szervezetedben és óriási károkat okozhat. Érdemes először megnézeti a D vitamin szintedet s ennek megfelelően 1000- vagy 2000NE – nyit bevenni. Ha hiányod van, akkor lehet, hogy napfényes időben is szükséged lesz 1000NE D3-ra. Ha történetesen a csukamájolajat választod, D vitamin hiány esetén se lépd túl a 10 ml-t, azaz egy teáskanálnyi mennyiséget, mert így kb.8668 NE-nyi A vitaminhoz is juttatod a szervezeted, az ajánlott mennyiség pedig 10000 NE. Mindenképpen győződj meg a D vitamin szintedről, addig se olajat, se kapszulát ne vegyél be, és legyél annyit a napon, amennyit csak bírsz. A napsugár a legjobb D vitamin “gyártó”.                                                                                                                                            

Tovább a blogra »